KNHS

Totilas kan ook onder Rath winnen
2 juni 2011


MUNCHEN (KNHS) - Langs de losrijpiste van het Olympische ruiterstadion Riem bij München stonden meer mensen te kijken naar Matthias Alexander Rath met Totilas dan bij vele dressuurwedstrijden langs de wedstrijdbaan te vinden zijn. Zij kwamen niet voor niets, want in de losrijpiste toonde Rath zijn vorig jaar verworven troef Totilas op uiterst ontspannen wijze. Even aanspanning vragen, om gelijk weer te ontspannen. In alle onderdelen even verruimen, om dan weer direct te verzamelen. Er werden door zijn vader en trainer amper aanwijzingen gegeven. Alles ging zeer vanzelfsprekend en iedere vorm van druk werd vermeden.

Door een dichte haag van mensen ging het richting wedstrijdring, waar ongeveer 8.000 mensen een plaatsje hadden gevonden. Tweemaal in draf rond de baan en toen naar binnen. Gedurende de gehele proef bleef de ontspanning bewaard, er werden wel kleine foutjes gemaakt, maar steeds bleef de harmonie tussen ruiter en paard de boventoon voeren. De score viel met 76.787% misschien iets hoog uit, maar aan de andere kant hadden de vijf juryleden allen Rath en Totilas als eerste geplaatst. Eén van de juryleden, de Nederlander Ghislain Fouarge, was van mening dat de fijn afstemming in alle onderdelen van de proef dient te verbeteren, maar hij vertelde ook dat alle vijf juryleden zeer enthousiast waren over het wedstrijd debuut van deze combinatie. "De appuyementen zagen er zeer goed uit en vooral die naar links was uitmuntend. In de passage na de piaffe viel het paard even in stap, maar de laatste passage was weer zeer aansprekend. Een proef die voor deze combinatie hoop geeft voor de toekomst en nu toont dat ze de afgelopen maanden goed getraind hebben", aldus Fouarge.

Matthias Alexander Rath was bijna van verbazing van zijn paard gevallen toen hij de losrijpiste naderde. "Ik had hedenochtend om acht uur getraind en toen was het doodstil bij de losrijpiste. Toen ik rond half twee weer daar kwam was het ongelooflijk druk, met zeker 2.000 mensen die geen pas van mijn paard wilden missen. Ik denk dat we lekker ontspannen hebben gewerkt en dat we er echt klaar voor waren om de wedstrijdring binnen te rijden. Dan merk je ook hoe koel Totilas is. De ontspanning die we hadden bleef bewaard en nu na afloop kan ik alleen maar heel blij zijn dat we zo'n goed wedstrijddebuut achter de rug hebben. Tijdens alle onderdelen van de proef bleef Totilas zeer geconcentreerd en tijdens de rit merkte ik dat wij vrienden zijn geworden en in de toekomst zal deze vriendschap alleen nog maar toenemen", aldus Matthias.
De jonge ruiter gaf aan dat hij vooral naar München was gekomen om zijn paard beter te leren kennen. "Je kunt thuis oefenen wat je wilt, maar je leert je paard nergens beter kennen dan in de wedstrijdring. Daar komt bij dat je thuis nooit en te nimmer de omstandigheden van een wedstrijd kunt nabootsen. We hebben ons terdege op deze wedstrijd voorbereid. Daarom waren we ook maandag al op het wedstrijdterrein te vinden. Aan de andere kant ben ik niet naar deze wedstrijd gekomen met een bepaald doel voor ogen. Het was zeker niet zo dat deze wedstrijd voor mij als mislukt beschouwd zou moeten worden als mijn score op 60% was blijven steken of dat ik alleen maar tevreden zou zijn geweest met een score van 80%. Het was voor mij én voor Totilas een leermoment en we weten nu waar we aan moeten werken. Thuis zullen we de ritten - morgen rijd ik nog de Grand Prix Special - in alle rust evalueren en dan rustig doorgaan met trainen", aldus Matthias Rath.

Concluderend kan worden gesteld dat de fijn afstemming op vele onderdelen bijgeschaafd dient te worden, maar er ligt zeker een basis waarop deze combinatie aansluiting kan gaan vinden bij de wereldtop. "We willen de spectaculaire expressiviteit die Totilas kenmerkte onder Edward Gal iets temperen door de zeer goede basis die door Gal is gelegd verder te ontwikkelen. Want eerlijk is eerlijk. Matthias had nooit hier zo'n goede proef neer kunnen leggen wanneer Edward dit paard niet zo'n voortreffelijke opleiding had gegeven!", aldus trainer en vader Klaus Martin Rath. Voor zijn echtgenote Ann Kathrin Linsenhoff was dit debuut van haar stiefzoon zeer bijzonder. In het Olympisch stadion won haar moeder Liselott in 1972 met de legendarische Piaffe als eerste vrouw in de geschiedenis van de dressuursport een individuele gouden medaille.


Meer info zie: www.pferdinternational-muenchen.de

Uitslag Grand Prix:


1) Matthias Alexander Rath (Dui) - Totilas (Gribali x Glendale) - 76.787%

2) Carol Koppelmann (Dui) - Le Bo - 69.234%
3) Nadine Capellmann (Dui) - Girasol - 68.766% 10) Marcel Schoenmakers (Ned.) - Glock's Flirt de Lully (v. Florestan)
- 65.617%