GroenLinks Utrecht


Persbericht 2 juni 2011

GroenLinks fleurt Sterrenwijk op

De fractie van GroenLinks Utrecht bezocht maandagavond 30 mei Sterrenwijk om van bewoners te horen wat er speelt in de wijk en wat de gemeente politiek voor hen kan betekenen. Velen vinden dat het groenonderhoud in Sterrenwijk wel beter kan. Vooral wat extra kleur in boomspiegels en mooie bloemen in perkjes wordt op prijs gesteld. Daarom komt het GroenLinks Guerrilla Gardening team op donderdag 23 juni de wijk opfleuren!

Guerrilla Gardening is een activiteit die erop is gericht om meer groen in een stedelijke omgeving te realiseren. Door middel van kortdurende acties worden tuintjes aangelegd op plekken in wijken of buurten met weinig of geen groen. Naast onze vrijwilligers zullen ook enkele raadsleden hun groene vingers uit de mouwen steken.

Sterrenwijk was oorspronkelijk een woningwetwijk (http://nl.wikipedia.org/wiki/Woningwet) uit het begin van de 20e eeuw, gelegen aan de Abstederdijk. In het kader van "bouwen voor de buurt" (in de stadsvernieuwingsperiode) werd de buurt in de jaren zeventig aangewezen als herstructureringswijk. Sloop en nieuwbouw van de gehele buurt volgde, waarbij buurtinspraak voor een belangrijk deel het uiterlijk heeft bepaald. De raadsleden van GroenLinks Utrecht bezochten Sterrenwijk om van bewoners zelf te horen hoe de wijk er na ruim veertig jaar voor staat.

Naast de wens voor meer groen in de wijk, zijn er meer zaken die beter kunnen. Met name oudere bewoners gaven aan dat de saamhorigheid in de wijk de afgelopen jaren steeds minder is geworden. Veel van die oorspronkelijke bewoners zijn overleden en daar kwamen mensen voor terug die weinig of niets met de buurt hadden. Daarnaast is de functie van het buurthuis achteruit gegaan. In 'Het Clubhuis', zoals bewoners het liefkozen noemen, wordt veel te weinig georganiseerd. Als kinderen vakantie hebben is het buurthuis vaak dicht, maar ook buiten vakantietijd wordt er voor de jeugd te weinig georganiseerd.

Positieve punten zijn er ook. Zo is de veiligheid en het veiligheidsgevoel in de wijk toegenomen. Vooral de overlast van jongeren is verminderd, met name door het plaatsen van een voetbalkooi en een speciale hangpek bij de IBB laan. Ook is volgens bewoners de criminaliteit afgenomen.

De Guerrilla Gardening actie start op donderdag 23 juni vanaf 19:00 uur in Sterrenwijk!