FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)
PERSBERICHT van het FAVV Uitbraak van Enterohemorragische Escherichia coli in Duitsland 01/06/2011
Uit de laatste resultaten die door de Duitse overheid vandaag zijn vrijgegeven blijkt dat de oorspronkelijke verdenking van de komkommers op dit moment niet meer houdbaar is. De resultaten die tot op heden gemeld werden, tonen aan dat de verdachte komkommers vrij zijn van de ziekteverwekkende E. Coli 104 die teruggevonden werd bij de slachtoffers van deze epidemie. Het onderzoek door de Duitse overheden loopt verder. Het FAVV sluit zich aan bij de boodschap van de Europese Commissie, Minister Laruelle en de andere Lidstaten dat de oorzaak zo snel mogelijk gevonden moet worden en dat een eenduidige communicatie absoluut noodzakelijk is ten einde verwarring en ongegronde onrust te vermijden bij zowel bij de consumenten als de operatoren. Het Voedselagentschap is er zich evenwel van bewust dat het zoeken naar de oorzaak een moeilijke opdracht is die nog een zekere tijd kan duren. Het Voedselagentschap blijft dan ook bij de oorspronkelijke aanbeveling dat een goede persoonlijke hygiëne en het toepassen van de klassieke voorzorgsmaatregelen door de consumenten de beste aanpak is om niet alleen deze besmetting maar ook andere te voorkomen. De klassieke voorzorgsmaatregelen houden in dat groenten en fruit zorgvuldig gewassen en of geschild moeten worden vooraleer ze te consumeren en er voor te zorgen dat bereiding van maaltijden in het algemeen op een correcte manier gebeurt. Het FAVV heeft op haar website een aantal tips (http://www.favv.be/tips/vijfsleutels.asp) en een brochure voor de consumenten gepubliceerd. http://www.favv.be/thematischepublicaties/_documents/2009-04-10_SA_nl.pdf
Voor meer informatie : www.favv.be of neem contact op met het meldpunt voor de consument op het gratis nummer 0800 13 550 of stuur een mail naar meldpunt@favv.be Contactpersoon voor de Nederlandstalige pers : Contactpersoon voor de Franstalige pers: Lieve Busschots Pierre Cassart 0477 59 83 93 0477 69 35 65
F.A.V.V. Food Safety Center Kruidtuinlaan 55 1000 Brussel Tel. 02 211 82 11 Meldpunt voor de consumenten : Tel. 0800 13 550 Fax 0800 24 177 http://www.favv.be
A.F.S.C.A. Food Safety Center Bvd. du Jardin botanique 1000 Bruxelles Tel. 02 211 82 11 Point de contact pour les consommateurs : Tel. 0800 13 550 Fax 0800 24 177 http://www.afsca.be