Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Utrecht, 20 mei 2011
Verborgen Verhalen in Museum Catharijneconvent
List en bedrog, inzicht, liefde, trouw, moord en doodslag. Het zijn de onderwerpen van prachtige schilderijen van oude meesters uit de zestiende en zeventiende eeuw die lange tijd verborgen zijn geweest in het museumdepot. Van 2 juni tot en met 4 september kan men weer volop genieten van de Verborgen Verhalen in Museum Catharijneconvent. Deze schilderijen, waaronder werken van Rembrandt, Abraham Bloemaert, Jan van Bijlert en Frans Hals, hebben met elkaar gemeen dat ze bijzondere bijbelverhalen uitbeelden. Staan de verhalen over Maria Magdalena, Paulus, Tobias en Lot en zijn dochters u nog helder voor de geest? In Verborgen Verhalen worden ze uitgebreid uit de doeken gedaan en komen de schilderijen van deze oude meesters tot leven. De startdag van de tentoonstelling, 2 juni, valt samen met de Stadsdag Utrecht. Vanwege deze feestelijke dag organiseert Museum Catharijneconvent extra activiteiten is de toegang gratis.
Grote inspiratiebron
In de zestiende en zeventiende eeuw komen bijbelverhalen steeds meer in de belangstelling te staan. Voor kunstenaars is de bijbel enerzijds een grote inspiratiebron, anderzijds een ideaal uitgangspunt om schildertechnische hoogstandjes te tonen. Wat betreft verhalenkennis, inlevingsvermogen, creativiteit en techniek vragen bijbelverhalen het uiterste van kunstenaars. De dramatische, spannende, mooie of treurige verhalen nodigen bovendien uit tot het schilderen van heftige gemoedstoestanden of teruggetrokken emotie. Rembrandt en zijn leerlingen lieten zich hierdoor in het bijzonder uitdagen.
Verborgen achter vergeelde vernis
De zomerpresentatie laat ook het resultaat zien van de restauraties van twee belangrijke zeventiende-eeuwse schilderijen. De Doornenkroning van Dirck van Baburen en het paneel met Jaël, Debora en Barak van Salomon de Bray zijn ontdaan van hun dikke vergeelde vernislagen. Naast de interessante verhalen die deze schilderijen uitbeelden, komt ook het restauratieproces aan bod. Wat is er gebeurd tijdens de restauratie en hoe werkten conservatoren en restauratoren samen om tot bepaalde beslissingen te komen?
Oog in oog met priester en predikant
Een verrassend onderdeel van Verborgen Verhalen is weggelegd voor de portretten van vooral mannen die een functie als geestelijke hadden, rooms-katholieken én protestanten. Ze zijn gemaakt in de zeventiende eeuw, de tijd dat de protestantse, gereformeerde kerk de enige officieel toegestane kerk was. Dit neemt niet weg dat andersdenkenden samen kwamen in eigen kerken, die echter niet aan de buitenzijde herkenbaar waren. Deze portretten getuigen van de rijkdom van dit veelkleurige 'verborgen' verleden.
Schatten uit de Paulusabdij
Behalve bijbelschilderkunst zal ook een selectie te zien zijn van een belangrijke schenking van relieken uit de Paulusabdij in Oosterhout. Rond 1950 woonden er ongeveer honderd monniken in het Brabantse klooster en was het de belangrijkste abdij in Nederland. De laatste jaren sluiten veel kloosters hun deuren. Hiermee verdwijnt een belangrijk onderdeel van culturele erfgoed. Ook de gemeenschap van de Paulusabdij heeft in 2006 besloten de abdij te verlaten. De grote collectie relieken en reliekhouders, liturgische kleding en gebruiksvoorwerpen is aan Museum Catharijneconvent geschonken.
Een compleet verhaal
Diverse activiteiten maken het verhaal van Verborgen Verhalen compleet, zoals gratis instaprondleidingen op donderdag en zondag om 14.00 uur. Kijk voor een actueel activiteitenoverzicht en meer informatie op www.catharijneconvent.nl.