Ingezonden persbericht
Open Design Now - Why Design Cannot Remain Exclusive
Hét boek over de toekomst van design en de maatschappij
AMSTERDAM. In de designwereld is een revolutie gaande. Dankzij nieuwe technologieën als 3D printers en toegankelijke software kan iedereen een ontwerper zijn. Professionals en enthousiaste amateurs gebruiken open design - het maken van producten via gratis gedeelde blauwdrukken blauwdrukken en instructies - om hun werk met de wereld te delen. De consument wordt ontwerper: van auto's tot restaurants en protheses. Open Design verandert alles, van het maken van meubels tot onderwijs tot de manier waarop ontwerpers geld verdienen. Creative Commons Nederland, Premsela, Nederlands instituut voor design en mode, en Waag Society presenteren daarom het boek Open Design Now dat op donderdag 2 juni verschijnt bij BIS Publishers. Een boek dat een verhelderende kijk biedt op deze nieuwe beweging en duidelijk maakt dat design niet langer exclusief kan blijven.
Open design zorgt ervoor dat mensen 'deel zijn van een groeiende beweging vol mogelijkheden' die ons 'alle instrumenten aandraagt om zelf je eigen eenmans-fabriekje te worden' aldus Marleen Stikker in de inleiding van Open Design Now. Academici als hoogleraar filosofie Jos de Mul, ontwerpers als Joris Laarman en professionals als John Thackara en Bre Pettis beschrijven de achtergrond en implicaties van open design voor de maatschappij; van nieuwe businessmodellen tot copyright, duurzaamheid productie, educatie en sociale problematiek.
Naast deze vijftien essays van denkers, ontwerpers en zakenmensen tonen praktijkvoorbeelden hoe open design de wereld verandert, zoals de 3D printer van RepRap en de beenprotheses a $50 van FabLab. Een beeldkatern illustreert met honderden afbeeldingen alle mogelijke aspecten van open design, van activisme en auteursrecht tot cocreatie en recycling.
'Openheid is meer dan uitsluitend een commerciële en culturele kwestie. Het is een kwestie van overleven.' John Thackara
Open Design Now is voor ontwerpers, ondernemers, beleidsmakers, studenten en iedereen die zich betrokken voelt bij de toekomst van design en maatschappij.
Over Premsela
Premsela, Nederlands instituut voor design en mode creëert kansen voor de groei van de Nederlandse vormgeving. We organiseren lezingen, debatten en tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Daarnaast is Premsela uitgever van Morf, het grootste designtijdschrift van Nederland, en van de internationale portal Design.nl.
Over Waag Society
Waag Society is een kenniscentrum en medialab en zet zich in voor een beter samengaan van technologie, maatschappelijke ontwikkeling en kunst. Waag Society heeft haar bijdrage aan de samenleving in het verleden bewezen met het oprichten van PICNIC, het ontwikkelen van de Verhalentafel, de (Un)Limited Design Contest en de internationaal gerespecteerde FabLabs. Waag Society hanteert de methode van creative research, experimenteel interdisciplinair onderzoek waarin kunstenaars, ontwerpers, engineers en gebruikers samen werken.
Over Creative Commons Nederland
Creative Commons Nederland (CC-NL) is een samenwerkingsproject van Waag Society, Nederland Kennisland en het Instituut voor Informatierecht (IViR). CC-NL streeft de ontwikkeling en promotie van, en de voorlichting over de Creative Commons licenties in Nederland na. De licenties stellen makers in staat om hun auteursrechtelijk beschermd werk voor bepaalde vormen van hergebruik vrij te geven, zonder dat de bescherming die het auteursrecht hen biedt, wordt opgegeven. Hiervoor zijn een aantal standaardlicenties ontwikkeld die gratis en openbaar op het internet beschikbaar zijn.
---
Noot voor de redactie,