KRO

Nieuw KRO-programma Hier slapen jullie

Uitzenddatum: 02/06/2011

Twee gezinnen ontdekken het dagelijks leven in een ontwikkelingsland

Vanaf donderdag 2 juni

In het nieuwe KRO-programma Hier slapen jullie (20.25 uur, Ned.1) gaan twee Nederlandse gezinnen het avontuur aan. Drie weken lang verruilen zij hun dagelijkse bestaan voor het leven in een ontwikkelingsland. Eén familie vertrekt naar het platteland van Bolivia en de andere familie reist af naar de sloppenwijken van de wereldstad Mumbai in India. Deze ervaring maakt dat ze anders gaan kijken; naar zichzelf, naar het leven én naar elkaar. Presentator Anita Witzier volgt de gezinnen tijdens dit avontuur.

De Nederlandse families logeren in Bolivia en India bij lokale families. Ouders en kinderen gaan mee in het ritme van het gastgezin en delen letterlijk alles. Beide gezinnen gaan zeer gemotiveerd op pad, maar ontdekken dat alleen `goede bedoelingen' niet genoeg zijn om de nieuwe omstandigheden aan te kunnen. In eerste instantie hebben ze het, als gevolg van cultuurverschillen, bepaald niet makkelijk. Het nieuwe leven waar ze zich naar moeten schikken valt hen zwaar en wat voor het gastgezin heel normaal is, voelt voor de Nederlanders als haast ondragelijk.

Naarmate de tijd vordert raken de verschillen echter steeds verder naar de achtergrond en komt er ruimte voor herkenning en zelfs vriendschap met de lokale families. Flexibiliteit blijkt onmisbaar, humor is internationaal en de wil om elkaar te begrijpen doet wonderen. Het beeld dat de gezinnen van de ontwikkelingslanden hadden verandert, naarmate het avontuur vordert.

Hoe is het om alle vanzelfsprekendheden achter je te laten en kennis te maken met een totaal ander leven dan je gewend bent? Hoe gaan de gezinnen om met nieuwe gebruiken en met het zware werk dat voor mensen in ontwikkelingslanden zo gewoon is? Wat wordt er van hen verwacht en kunnen ze dat wel aan? Dag na dag worden er grenzen overschreden en drempels genomen. Dingen die bij voorbaat ondenkbaar leken blijken mogelijk en dingen die thuis belangrijk leken, voelen hier heel ver weg.

De KRO geeft met dit programma, van dichtbij, een kijkje in de wereld van de ontwikkelingslanden en laat zien hoe herkenbaar en cultuuroverschrijdend emoties, gevoelens en vriendschap kunnen zijn.

Hier slapen jullie, vanaf donderdag 2 juni (5x) om 20.25 uur bij de KRO op Nederland 1.