Ingezonden persbericht


Persbericht

Auteursgesprek: Petra Reski en Gerlof Leistra

wo 1 juni, 20:00 uur

Goethe-Institut Amsterdam, Herengracht 470, Amsterdam

toegang: ¤ 5; met korting: ¤ 3

voertaal: Engels/Duits

Petra Reski presenteert Enkeltje Corleone (vertaling: Marcel Misset), het verslag van een reis die de schrijfster maakte van haar geboorteplaats Kamen (Ruhrgebied) naar Corleone op Sicilië. Reski mijmert over de weg die ze de afgelopen 30 jaar heeft afgelegd - van studentte tot journaliste die schrijft over de maffia, eerst vanuit Italië, maar in de laatste jaren ook vanuit Duitsland, dat steeds meer geconfronteerd wordt met de Europese expansie van de maffia.

De schrijfster legt onderweg een mozaïek van beschouwingen over de advocaten, officieren van justitie, maffiosi, slachtoffers, antimaffiastrijders, obers en politici en schetst zij het veranderende landschap na de Europese eenwording. Nog altijd schiet de Europese wetgeving tekort om de maffia adequaat een halt toe te roepen. Witwaspraktijken in Duitsland en Nederland, drugshandel, wapensmokkel, verwevenheid met lokale criminelen en politici geschieden vaak ongezien.

De schrijfster en journaliste Petra Reski woont en werkt sinds 1991 in Venetië. Zij is de auteur van o.a. de bestseller Maffia, waarvan alleen al in Nederland meer dan 10.000 exemplaren zijn verkocht. Gerlof Leistra is dé misdaadjournalist van Elsevier en voert de redactie over de reeks De wereld van de misdaad die bij Lebowski Publishers verschijnt.

www.petrareski.com

www.lebowskipublishers.nl

www.goethe.de/Nederland

Persbericht

Filosofisch gesprek: Michael Hampe en Florentijn van Rootselaar

di 14 juni, 20.00 uur

Goethe-Institut Amsterdam. Herengracht 470, Amsterdam

toegang: ¤ 5; met korting: ¤ 3

voertaal: Duits

Waarom voelen we ons zo zelden gelukkig terwijl er zo veel slimme recepten voor een gelukkig leven bestaan? Filosoof Michael Hampe gaat in Das vollkommene Leben - Vier Mediitationen über das Glück (Het volmaakte leven - Vier bespiegeelingen over het geluk, vertaald door Frans van Zetten) op zoek naar een antwoord. In vier, door verschillende tradities geïnspireerde hoofdstukken ontwikkelt hij suggesties die het volkomen leven bereikbaar kunnen maken: door het verstand, door spiritualiteit, door sceptische afstand, of door de harmonie tussen mensen en dingen. Maar volkomen geluk, vermoedt Hampe uiteindelijk, bereikt men niet door slechts een van deze vier suggesties toe te passen. Geluk ontstaat juist wanneer men zich van dogma's bevrijdt en zich openstelt voor het leven.

Michael Hampe (1961) studeerde filosofie, literatuurwetenschap, biologie en psychologie in Heidelberg en Cambridge. Hij doceerde aan universiteiten in Dublin, Kassel en Bamberg. Sinds 2003 is hij verbonden aan de eth te Zürich als hoogleraar filosofie.

Florentijn van Rootselaar is filosoof en redacteur van het Filosofie Magazine.

www.wereldbibliotheek.nl

www.goethe.de/Nederland

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Katharina Hoffmann:

cultuur2@amsterdam.goethe.org

--

Goethe-Institut Amsterdam

Praktikantin

Herengracht 470

1017 CA Amsterdam

Nederland




Ingezonden persbericht