Promotie: Cultuurpolitiek onmisbaar in strijd om Middellandse Zeegebied in jaren dertig
Promotie Algemene cultuurwetenschappen
woensdag 1 juni, 11.00 uur
Anno 2011 wordt algemeen erkend dat winning the hearts and minds een belangrijk onderdeel is van internationale machtstrijd. Hierdoor is bij het promoten van een nationale cultuur in het buitenland nog sterker de vraag of dat op een 'neutrale' manier kan. Vanaf het einde van de negentiende eeuw begonnen particuliere organisaties zoals de Italiaanse Dante Alighieri Vereniging nationale cultuur in het buitenland te bevorderen. Na de Eerste Wereldoorlog werd buitenlandse cultuurpolitiek door overheden erkend als een essentieel instrument in de internationale machtspolitiek, zeker toen duidelijk werd hoe het Mussolini-regime en nazi-Duitsland daarvan gebruikmaakten. Tamara van Kessel deed onder meer onderzoek naar de Dante Alighieri Vereniging, een organisatie die gaandeweg - maar niet zonder weerstand - geabsorbeerd werd door de Italiaanse staat. Niet alleen autoritaire staten probeerden dit middel toe te passen. Van Kessel bestudeerde ook de British Council, die in 1934 in Groot-Bri
ttannië werd opgericht om British life and thought aan buitenlanders over te brengen. Met de blik op het Middellandse Zeegebied, waar de Britse 'Empire' met haar eerste tekenen van verval botste op het opkomende Italiaanse imperium, is te zien hoe cultuurpolitiek daar een onmisbaar wapen was geworden in de machtstrijd tussen de twee imperia. De British Council was bij het uitdragen van een Brits model van de moderne, democratische samenleving qua bewustzijn van de nieuwe macht van globale communicatie beter te vergelijken met de propagandaorganisaties van Mussolini dan de Dante Alighieri.
Mw. T.M.C. van Kessel: Cultural Promotion and Imperialism. The Dante Alighieri Society and the British Council Contesting the Mediterranean in the 1930s. Promotor is dhr. prof. dr. W. den Boer.
Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.
Universiteit van Amsterdam