Ingezonden persbericht
Persbericht
Nieuwe algemeen directeur
Noord Nederlands Orkest
Groningen, 24 maart 2011 - Ingeborg Walinga (1965) wordt per 1 juni 2011 benoemd als algemeen directeur van het Noord Nederlands Orkest (NNO). Zij volgt de algemeen directeur ad interim Maurits Haenen op.
De Raad van Toezicht koos unaniem voor de nieuwe algemeen directeur en heeft daarbij de volledige steun van de Ondernemingsraad en de adviescommissie bestaande uit orkest- en stafleden.
Het NNO is bijzonder blij met de nieuwe algemeen directeur. Hiermee is de driehoek algemeen directeur - artistiek manager/programmeur - chef-dirigent weer compleet, met respectievelijk Ingeborg Walinga, Marcel Mandos en Stefan Asbury.
Ingeborg Walinga heeft grote bestuurlijke en management-ervaring, is zakelijk en heeft oog voor de menselijke factor in een organisatie. Zij werkte tot nu toe in de publieke sector, op het gebied van de beeldende kunst. Haar wortels liggen in Friesland, zij woonde zelf 10 jaar lang in Sneek. Na haar VWO opleiding in Haren studeerde zij kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Amsterdam. Na haar studie werkte Walinga achtereenvolgens bij het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem, de provincie Groningen en de gemeente Groningen. Sinds 1999 is Ingeborg Walinga directeur van het Centrum Beeldende Kunst (CBK) in Groningen. Onder haar leiding groeide deze organisatie uit tot een ondernemende, klantgerichte instelling met een uitstekende werksfeer.
Het Noord Nederlands Orkest
Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen het Orchest der Vereeniging De Harmonie werd opgericht als onderdeel van sociëteit De Harmonie. In 1926 ging het orkest zelfstandig verder als Groninger Orchest Vereeniging. In 2012 viert het NNO het150-jarig bestaan van een orkest met Groningen als standplaats. Het NNO kan dus als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Het NNO is tevens het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Het orkest verzorgt zo'n 140 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig op in het buitenland, zoals in 2007 in Salle Pleyel en Cité de la Musique in Parijs en in 2009 in Perugia, Italië, tijdens het 64e Festival Sagra Musicale Umbra. Het NNO is geregeld te beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen jaren di
verse CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen.
De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit. In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met diverse partners elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina, Philip Glass, Laurie Anderson en Michael Nyman Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Charles de Wolff, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Sinds 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van h
et orkest. Vanaf het seizoen 2011-2012 is Stefan Asbury de nieuwe chef-dirigent van het NNO.
Volg het NNO
Volg het NNO en zijn ontwikkelingen online via facebook, twitter, linkedIn of Hyves.