Ingezonden persbericht


Kunstwerk van rotzooi

Kunstenaar ROYALSTEEZ confronteert publiek door plastic afval te storten in de Hans Snoek fontein

Amsterdam, 1 juni 2011- Vandaag werd op het Leidseplein een bijzonder kunstwerk onthuld: een plastic soep van flesjes en vuilniszakken dreef in de prachtige fontein voor het American Hotel. Kunstenaar ROYALSTEEZ - bekend van het Albert Heijn winkelmandjes kunstwerk - wilde hiermee aandacht vragen voor project Kaisei, een initiatief van het Ocean Voyages Institute, dat zich richt zich op het opruimen van plastic uit de oceanen. ROYALSTEEZ: "Ik wil de mensen wakker schudden door de problematiek op een confronterende manier zichtbaar te maken ."

"Veel mensen beseffen het niet, maar in de oceanen drijft een gigantische hoeveelheid plastic afval. Alleen al in de Stille Oceaan drijft een dikke laag plastic soep ter Fontein - credits Johannes Abeling lores.jpg
grootte van twee keer Frankrijk!", zegt ROYALSTEEZ. "Dit is levensgevaarlijk voor de vissen, maar uiteindelijk ook voor de mens. Het drijvende plastic wordt langzaam afgebroken in minuscule stukjes, die onderdeel van het water gaan uitmaken. Het bevat giftige stoffen die mensen weer binnen krijgen door het eten van vervuilde vis. Bovendien stikken allerlei vissen en vogels die van de plastic soep eten. Het is een wereldwijd probleem: niet alleen de oceanen zitten vol met plastic, maar ook onze eigen Noordzee en Waddenzee."

Voorbijgangers keken wel wat verbaasd op toen ROYALSTEEZ de zakken met plastic in de fontein stortte. "Heel confronterend", vindt een toeschouwer. "Het drukt je echt met de neus op de feiten." En dat was nu precies de bedoeling van deze ludieke actie: "Deze fontein staat symbool voor de oceaan", zegt ROYALSTEEZ. "Maar wat daar allemaal in drijft ziet de gemiddelde stadsmens niet, dus moeten we het zichtbaar maken."

Ook op Facebook loopt een campagne die erop gericht is donateurs te werven voor Project Kaisei: Save Kai. Hier kunnen mensen via een webcam een goudvis genaamd Kai 24 uur per dag volgen. Kai leeft in een apart schoon deel van een met plastic gevuld aquarium, wat de plastic soep in de oceanen symboliseert. Om Kai te 'redden' en plastic uit zijn waterpaleis te verwijderen, kunnen deelnemers geld doneren via een speciaal opgerichte donatiepagina op Facebook: http://www.facebook.com/projectkaisei?sk=app_159415870778798

Alle opbrengsten van de campagne gaan naar Project Kaisei die daarmee deze zomer een opschoonexpeditie voor de plastic soep wil organiseren. De Facebook campagne loopt tot en met 8 juni, Wereld Oceanen Dag.

# # #
Over ROYALSTEEZ
ROYALSTEEZ is een hedendaagse kunstenaar uit Amsterdam. In zijn werk behandelt hij controversiële onderwerpen op een humoristische manier. Zo wilde hij in september 2009, op het festival 'De Wereld van Witte de With' in Rotterdam, zijn excuses aanbieden aan een bekende supermarktketen door het woord 'SORRY' te bouwen van boodschappenmandjes. Tijdens de onthulling werd hij gearresteerd voor diefstal en verduistering van de meer dan honderd blauwe mandjes. Zijn laatste werk 'YOUR ART COULD HAVE BEEN HERE', een campagne tegen kunstenaars die zich afhankelijk opstellen van subsidie, heeft voor flink wat discussie geleid. Zelfs de directeur van Cultuur & Ondernemen heeft, tijdens het tv programma 'Uitgelicht' van de Vara, laten blijken dat hij volledig achter deze campagne staat.

ROYALSTEEZ gebruikt elk medium dat hij van toepassing acht; daarbij staat het idee centraal. Vanwege zijn veelzijdige, spraakmakende aanpak wordt hij vaak uitgenodigd voor deelname aan nationale en internationale kunstmanifestaties.

Over Project Kaisei/ Ocean Voyages Institute

Project Kaisei is in 2008 gelanceerd door medeoprichters Mary Crowiey, George Orbellan en Doug Woodring, als initiatief van Ocean Voyages Institute, opgericht in 1979. Project Kaisei is een internationale missie met kantoren in San Francisco en Hong Kong, en partners, medewerkers en supporters over de hele wereld. Met een alomvattende aanpak, die uniek is voor een non profit organisatie op het gebied van zee-afval, werkt Project Kaisei aan het stoppen van toestroom van materialen in de oceaan, door het organiseren van wetenschappelijke expedities om de impact van de vervuiling te onderzoeken en oplossingen te vinden die een minimale impact op het leven in de zee hebben. Project Kaisei is erkend door het Verenigde Naties Milieu Programma, werd genomineerd als een Google Earth Hero en is in september 2010 geëerd door voormalig president Bill Clinton bij het Clinton Global Initiative. Voor meer informatie, ga naar: www.projectkaisei.org.