Omvorming cultuur in verband met kunst- en cultuureducatie ----------------------------------------------------------Kenmerk
Aan de gemeenteraad.
Inleiding Voor u ligt het aangepaste Visiedocument Omvorming kunst en cultuur in Leeuwarden. Het Visiedocument bevat het model waarin wij de hoofdlijnen van onze aanpak hebben uitgewerkt. In deze fase van het proces kunnen nog niet alle details bekend zijn. Het Visiedocument vraagt op onderdelen nog om nadere uitwerking; het document biedt daarom ruimte voor doorontwikkeling. Daarin is voorzien door vanaf september van dit jaar met pilots te starten. Deze zijn bedoeld om de werkbaarheid en houdbaarheid van de geschetste toekomstige invulling van kunst- en cultuureducatie in de praktijk te toetsen,zo nodig aan te vullen en te verbeteren. Zo zullen we een start maken met: - pilots voor het programma Kunst voor ieder Kind en - de digitale marktplaats. Voorafgaand aan de feitelijke omvorming van de cultuureducatie worden de ervaringen met betrokkenen in de praktijk getest, verfijnd en vastgelegd in werkafspraken en overeenkomsten. Ook starten we een onderzoek naar de mogelijkheid om een centrale locatie met een (commercieel) cultureel bedrijfsverzamelgebouw voor educatieve ondernemers te faciliteren. Daarnaast worden de versterking van de culturele kerninfrastructuur en de collectieve marketing in deze fase nader uitgewerkt. Vervolg Na besluitvorming op basis van het Visiedocument start de uitwerking. Voor deze afrondende fase van de omvorming van kunst en cultuur in Leeuwarden is het van belang dat de gemeenteraad voor 1 juli 2011 een besluit neemt in verband met de juridische onderbouwing van de noodzakelijke vervolgstappen die daarmee samenhangen. De afbouw van de subsidiëring van Parnas kan dan, met inachtneming van de wettelijke termijn, tijdig voor de datum van ingang (1 januari 2013) aan de instelling worden aangekondigd. Over het verloop van het implementatieproces, zoals van de pilots en onderzoeken, zal de raad met schriftelijke informatie en via de commissie Welzijn regelmatig op de hoogte worden gebracht. De eerste resultaten van de pilots zullen beschikbaar zijn bij de midterm review, de tussentijdse evaluatie van de gemeentebegroting die gepland
Blad 2
is in het voorjaar van 2012. Wij stellen voor bij die gelegenheid aan uw raad te rapporteren over de stand van zaken van de omvorming van het domein cultuur en in het bijzonder over de ontwikkelingen van de pilots. Mocht uw raad daar aanleiding toe zien, dan geeft de midterm review de mogelijkheid om zonodig het Visiedocument alsmede de uitwerking er van te herzien. Basis Het college heeft adviesbureau BMC, als cultureel kwartiermaker, op grond van raadsbesluiten gebaseerd op het collegeprogramma in 2010 de volgende opdracht gegeven: breng advies uit over voortzetting van de functie cultuureducatie én versterking van de culturele kerninstellingen; onderzoek oplossingen die te realiseren zijn binnen de beschikbare ruimte op de gemeentebegroting (budget voor herinvestering van 430.000,-). Het adviesbureau heeft met het culturele veld en andere betrokkenen gesproken over de mogelijkheden om beide opdrachten binnen het gestelde financiële kader in te vullen. Aansluitend heeft het adviesbureau een advies uitgebracht over de omvorming van het culturele domein in Leeuwarden. De resultaten daarvan zijn neergelegd in het rapport `Cultuurkeus'. Van de door BMC gepresenteerde scenario's hebben wij onze voorkeur uitgesproken voor het middenscenario Balans dat is gebaseerd op de volgende uitgangspunten: laat alle kinderen op de basisscholen tijdens hun schoolloopbaan in aanraking komen met kunst- en cultuureducatie op school en in de wijk; versterking van de culturele kerninstellingen door een steunpunt voor collectieve marketing, werkzaam voor de hele sector, bij een grote cultuurinstelling aan te haken. In het Visiedocument Omvorming kunst en cultuur in Leeuwarden hebben wij ons voorkeursmodel nader uitgewerkt. Dit document treft u bijgaand aan. Op de eerste pagina wordt het document voor u samengevat. Proces Modelkeuze in Visiedocument Na een uitgebreide ronde van consultatie en overleg heeft de cultureel kwartiermaker werkmodellen ontwikkeld binnen de financiële en inhoudelijke randvoorwaarden die de gemeente heeft gesteld. Aan de hand van het adviesrapport hebben wij onze scenario-keuze op hoofdlijnen nader uitgewerkt en geconcretiseerd in een conceptvisiedocument.
Blad 3
Inspraakprocedure en reactienota Het conceptvisiedocument hebben we gepubliceerd en ter inzage gelegd. De stukken zijn voor commentaar voorgelegd aan organisaties en instellingen in het culturele veld en daarbuiten. De stukken waren voor een ieder digitaal beschikbaar. Voor alle belangstellenden is er gedurende een periode van vier weken gelegenheid geboden om zienswijzen schriftelijk kenbaar te maken. Naast schriftelijk reageren was het mogelijk om mondeling in te spreken tijdens een bijeenkomst op 28 april jl. Hiervan is door bijna twintig insprekers gebruik gemaakt; in de inspraakperiode die sloot op 19 mei zijn 30 zienswijzen ingediend. Alle reacties die aan de gemeente zijn voorgelegd, hebben wij verwerkt in een Reactienota (`Samenvatting en beantwoording ingekomen zienswijzen Omvorming kunst en cultuur Leeuwarden'). Daarin hebben we de ingebrachte zienswijzen gerubriceerd en op thema gebundeld. Onze bevindingen zijn in de vorm van reacties in de nota opgenomen. De Reactienota maakt deel uit van de stukken die ter de besluitvorming worden voorgelegd aan uw raad. Wij verwijzen u naar de inhoud van deze nota. Aanscherping Visiedocument De inspraakresultaten hebben waardevolle ideeën en kanttekeningen opgeleverd die het denken over het functioneren van het nieuwe model verder heeft verdiept. Door veel culturele en maatschappelijke instellingen en organisaties is meegedacht over de ontwikkeling van de voorstellen die zijn gepresenteerd en is vervolgens gereageerd op de resultaten zoals die zijn neergelegd in het Visiedocument. Uit de vragen en opmerkingen van culturele instellingen, belangstellenden en raadsleden is duidelijk geworden op welke punten het Visiedocument aanscherping of verduidelijking behoefde. Er is gewezen op vraagstukken die onderbelicht zijn gebleven. Ook is gewezen op onderwerpen en teksten die niet voldoende eenduidig zijn geformuleerd en dus voor meerdere uitleg vatbaar zijn. Bezorgdheid heeft vooral te maken met: uitwerking van het nieuwe programma en waarborgen van de kwaliteit ervan; de aansluiting tussen de gesubsidieerde cultuureducatie en de ongesubsidieerde markt; de wenselijkheid van een centrale locatie; de mogelijkheden voor minvermogenden; de transitieperiode van Parnas; synergie door samenwerking van culturele instellingen.
Blad 4
Wij hebben de tekst van het Visiedocument op de genoemde punten herzien en dat heeft geleid tot bijstellingen in de tekst, tot verbeteringen, verdere aanscherping en nadere uitleg. De onderwerpen waar het om gaat zijn ook terug te vinden in de Reactienota in de paragraaf "Wijzingen/aanvullingen op visiedocument en vervolgacties". Wij zijn de instellingen en personen erkentelijk voor de inbreng die zij hebben willen leveren. Deze kanttekeningen hebben geholpen om de onduidelijkheden uit het Visiedocument te halen en het aan te vullen met zaken die tot nu toe onvoldoende aan de orde zijn gekomen. Resumé Wij stellen u voor om op de aangegeven wijze tot omvorming in het domein cultuur te besluiten door de Reactienota en het Visiedocument vast te stellen.
Leeuwarden, 31 mei 2011
Burgemeester en Wethouders van Leeuwarden,
drs. Ferd. J.M. Crone, burgemeester
drs. C.H.J. Brugman, secretaris.
Nummer JdeW
DE RAAD VAN DE GEMEENTE LEEUWARDEN;
gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 315-2011 (kenmerk );
BESLUIT: 1. de reactie- en antwoordnota vast te stellen; 2. het Visiedocument Omvorming kunst en cultuur in Leeuwarden vast te stellen.
Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van
voorzitter,
griffier.
---- --
Gemeente Leeuwarden