Ingezonden persbericht
Logo talent.JPG
STEVIGE INBEDDING M/V DIVERSITEIT IN NEDERLAND
Streefcijfer wordt krachtig ondersteund door Charter Talent naar de Top
Amsterdam 1 juni 2011- Op 31 mei is er bepaald dat het Nederlandse bedrijfsleven doelgericht aan de slag moet gaan met een m/v diversiteitsbeleid. Dit komt voort uit het aannemen van o.a. amendement Kalma in de Eerste Kamer. Stichting Talent naar de Top is verheugd dat een man / vrouw balans in de top nu op geen enkele wijze meer uit het bedrijfsleven weg te denken valt. Diversiteit op basis van een streefcijfer en "comply or explain" is een stap naar een economie waarin alle talenten benut worden en die Nederland klaarmaakt voor de toekomst. Het Charter Talent naar de Top is hierbij een essentieel instrument om de gestelde doelen in 2016 te behalen. Wel adviseert Stichting Talent naar de Top niet alle organisaties over één kam te scheren maar eerst bedrijfsectoraal en organisatiespecifiek te kijken voordat een haalbaar streefcijfer vastgesteld kan worden.
30% van de zetels van het bestuur en de raad van commissarissen in Nederland door vrouwen laten bezetten is het streefcijfer, een forse klus voor het Nederlandse bedrijfsleven maar zeker niet onmogelijk. Wel is Stichting Talent naar de Top van mening dat elke sector en elk bedrijf verschillend is en een standaard streefcijfer niet overal haalbaar blijkt. Het streefcijfer (30%) bij organisaties in de zorg zal immers makkelijker te behalen zijn dan bij organisaties in sectoren zoals de bouw waarbij van oudsher weinig vrouwen werken. Daarom formuleert het Charter Talent naar de Top individuele streefcijfers die bedrijfsectoraal en organisatiespecifiek passend zijn.
Toch is Stichting Talent naar de Top niet ontevreden over het aannemen van amendement Kalma. Een betere m/v balans in de top gaat niet vanzelf en het bepalen van een streefcijfer hiertoe is een stap in de goede richting. Bedrijven gaan dan gericht aan de slag met diversiteit. Van groot belang is dat diversiteit en de bijbehorende cultuurverandering uit de organisaties zelf komt. Zo vond ook minister president Rutte in zijn toespraak op 26 mei bij de presentatie Monitor Talent naar de Top 2010.
Diversiteit van binnenuit
Voor een gezonde balans in de top is het van belang dat organisaties handvatten geboden worden zodat zij zelf concreet aan de slag kunnen. Een m/v balans in de Top van alle BV's en NV's in Nederland gaat namelijk niet over één nacht ijs, maar vereist commitment van de organisaties. Bedrijven hebben kennis, kunde en instrumenten nodig om diversiteit te verankeren in de bedrijfsvoering.
Een goedgevulde kweekvijver als succesfactor
Talent naar de Top biedt organisaties ondersteuning om tot een succesvol beleid te komen wat leidt tot het behalen van streefcijfers. Door het Charter gaan ondertekenaars effectief aan de slag met diversiteit geënt op een waardevolle in- en doorstroom van vrouwelijk Talent. Hier zit dan ook de succesfactor voor het behalen van het streefcijfer in de top, een goed gevulde kweekvijver van vrouwelijk talent.
Het Charter als complementair instrument
Het Charter waarborgt vrouwelijk talent op tenminste drie lagen onder de top van organisaties. Hierdoor worden doelen op lange termijn behaald aangezien er voldoende vrouwen beschikbaar zijn die door kunnen stromen naar de top. Daarom is het Charter als instrument complementair aan amendement Kalma en dus essentieel voor Nederland.
"2016 bestendig"
Stichting Talent naar de Top wil dat diversiteit in Nederland duurzaam ingebed wordt. Daarom roept de Stichting elke organisatie op om zichzelf vanaf vandaag "2016 bestendig" te maken. Dit kunnen organisaties doen door zich te committeren aan het Charter Talent naar de Top.
-EINDE PERSBERICHT-