Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam


Amsterdam, 1 juni 2011


AMC ontwikkelt methode om leeftijd bloedvlek te bepalen


Onderzoekers van het AMC hebben een methode ontwikkeld om de leeftijd van bloedvlekken te bepalen. Deze vondst kan rechercheurs helpen bij het oplossen van ernstige misdrijven, want de ouderdom van een bloedvlek kan cruciale aanknopingspunten bieden. Verder onderzoek moet de methode nog nauwkeuriger maken. Dit staat in het juni-nummer van het AMC Magazine, dat vandaag verschijnt. AMC-onderzoeker Rolf Bremmer promoveert 29 juni op het onderwerp.


Als bloed uit het lichaam komt, begint een proces waardoor de kleur van de bloedvlek verandert van rood naar bruin. De methode om de ouderdom te bepalen, is gebaseerd op deze kleurverandering. Het dieprode, zuurstofrijke bloed wordt dan in twee stappen afgebroken, de kleur is dan bruin. Bremmer: 'Hemoglobine, het hoofdbestanddeel van het bloed, bevat veel ijzer. Je kunt het afbraakproces vergelijken met roesten.' Met behulp van een lamp, een spectrograaf en een computerprogramma wordt de hoeveelheid afvalstoffen in een bloedvlek vastgesteld, De verhouding van de hoeveelheid afvalstoffen in de bloedvlek is bepalend voor de leeftijd.


Deze techniek is vooral bruikbaar bij het oplossen van misdrijven. De technische recherche kan met een koffer met daarin de lamp, aanvullende apparatuur en een computer, op de plaats delict de ouderdom van aangetroffen bloedvlekken bepalen. Zelfs bij oude zaken kan de methode worden ingezet, mits de bloedvlekken onder juiste condities zijn bewaard. Het duurt ongeveer twee jaar voordat het bloed volledig is afgebroken. Wel geldt dat hoe ouder de vlek is, des te onnauwkeuriger de leeftijdsbepaling wordt.


De natuurkundige Bremmer schat de nauwkeurigheid van zijn methode nu nog op enkele uren voor een vlek van een dag oud en enkele dagen voor een vlek van tien dagen oud. 'Er valt nog veel uit te zoeken over de precieze ouderdomsbepaling. De invloed van de luchtvochtigheid en de temperatuur hebben we in kaart gebracht, maar het effect van de ondergrond en zonlicht moet nog worden uitgezocht.' Dan wordt de methode ongetwijfeld nauwkeuriger.
Er is veel vraag naar de nieuwe werkwijze. 'We worden geregeld benaderd door opsporingsdiensten uit binnen- en buitenland', zegt Bremmer, 'maar voorlopig is de techniek voor de meeste aanvragen nog niet bruikbaar.' Hij ontving dit jaar een prestigieuze prijs van de American Academy of Forensic Sciences voor zijn onderzoek. Ook het Nederlands Forensisch Instituut is enthousiast over de eerste resultaten. Het NFI is betrokken bij vervolgonderzoek om deze techniek verder te ontwikkelen en toepasbaar te maken voor forensisch onderzoek.


Noot voor de redactie (

Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam