Gemeente Alkmaar
BESLUITENLIJST van de vergadering van burgemeester en wethouders van 31 mei 2011 Aanwezig: P.M. Bruinooge, voorzitter mr. P. de Baat MPM drs. V.H. Kloos J.P. Nagengast MBA drs. M.L. Hagen mw. A.J.A. van de Ven drs. J.C.M. Cox, secretaris Afwezig: mw. M. Hamberg
1.
Opening De besluitenlijst van de vergadering van 24 mei 2011 wordt vastgesteld. Besluiten Uitvoeringskader Evenementen 2011 met bijbehorende bijlagen Probleemstelling: Alkmaar heeft als consistente beleidslijn een "bruisende stad" te willen zijn; dit is nog eens bevestigd in het kader dat door de raadscommissie is meegegeven en eveneens in het recente coalitieakkoord "Een nieuwe lente, een nieuw geluid". De inspraak met voornoemde belanghebbenden heeft plaatsgevonden in vier bijeenkomsten op 11, 12 en 19 april 2011. Het nieuwe uitvoeringskader is daarmee gereed voor bestuurlijke besluitvorming, nadat het advies van de raadscommissie Bestuur en Middelen, over de gewijzigde beleidsregel o.g.v. artikel 35 van de Drank- en Horecawet (OA-35) en het definitieve "Uitvoeringskader Evenementen 2011"met de bijbehorende bijlagen is gehoord. Besluit: In te stemmen met de definitieve wijziging van de beleidsregel o.g.v. artikel 35 1. van de Drank- en Horecawet (OA-35). In te stemmen met het definitieve "Uitvoeringskader Evenementen 2011" met 2. de bijbehorende bijlagen en voorstellen voor eindtijden, rustweekenden, categorie indeling en handhavingprotocol.
2.
11.2214 Bruinooge
1
3.
4.
5.
De definitieve wijziging van de beleidsregel o.g.v. artikel 35 van de Drank- en Horecawet (OA-35) en het "Uitvoeringskader Evenementen 2011" met de bijbehorende bijlagen voor advies voor te leggen aan de raadscommissie bestuur en middelen. Gehoord hebbende het advies van de raadscommissie Bestuur en Middelen en na eventuele daaruit voortvloeiende wijzigingen te hebben verwerkt, te besluiten tot vaststelling van de beleidsregel o.g.v. artikel 35 van de Drank- en Horecawet (OA-35) en het definitieve "Uitvoeringskader Evenementen 2011"met de bijbehorende bijlagen. Begin 2012 een evaluatie te doen uitvoeren naar de uitwerking van deze beleidsregel in de praktijk.
11.2197 De Baat
Bestuursakkoord Probleemstelling: Rijk en VNG hebben een akkoord gesloten ter uitwerking van het regeerakkoord en voor die onderwerpen waar gemeenten in de uitvoering betrokken worden. Andere partijen bij het akkoord zijn de provincies (IPO) en de waterschappen (UvW). Ter gelegenheid van het bekend worden van het akkoord heeft de raad op 28 april jl. een motie aangenomen, waarin na de nodige overwegingen als volgt staat geformuleerd: `De Raad draagt het college op binnen de VNG er op aan te dringen niet akkoord te gaan met voorgelegde bestuursakkoord'. Daarna wordt op een aantal punten aangegeven `alleen akkoord te gaan, indien .. `. Het college bepaalt op 31 mei haar voorlopige standpunt n.a.v. het akkoord, de motie én de recente ontwikkelingen n.a.v. kritische reacties op het akkoord uit vele (grotere) gemeenten. Het college bespreekt haar standpunt zo nodig met de raad tijdens de raadsinformatieavond op 6 juni a.s.. Het college bepaalt haar definitieve standpunt op 7 juni a.s. wat betreft het uitbrengen van de Alkmaarse stemmen over het bestuursakkoord tijdens de ALV van de VNG op 8 juni a.s.. Besluit: 1. Gelet op de huidige stand van zaken zal het college niet instemmen met het bestuursakkoord. 2. Op 7 juni a.s een definitief besluit te nemen over het op 8 juni a.s. tijdens de ALV van de VNG namens de gemeente in te nemen standpunt bij de stemming over het Bestuursakkoord 2011-2015.
11.2212 De Baat
Programmarekening en productenrealisatie 2010 Probleemstelling: De jaarrekening 2010 is opgesteld. De accountant Deloitte heeft de jaarrekening gecontroleerd en een goedkeurende verklaring voor getrouwheid en rechtmatigheid afgegeven. Bijgaand treft u het controlerapport van Deloitte inclusief haar aanbevelingen aan. Via de jaarrekening legt het college verantwoording af aan de raad over het gevoerde beleid in het afgelopen jaar. Via vaststelling van de jaarrekening door de raad op 7 juli 2011 verleent de raad decharge aan het college. De jaarrekening sluit met een nadelig resultaat van 6,9 mln. na resultaatbestemming. Het verschil tussen het verwachte resultaat op basis van de septemberrapportage en het uiteindelijke rekeningresultaat bedraagt 5,2 mln.
2
nadeel. Dit verschil wordt met name veroorzaakt door de afboeking van de boekwaarde van panden en gronden van in totaal 7,5 mln. (zie toelichting bij programma Ruimtelijke ontwikkeling en wonen). Daarnaast bestaat een voordeel van 2,3 mln. uit een voordeel door lagere lasten huisvesting onderwijs van 0,6 mln. en meerdere kleinere posten (
3
Besluit: 1. In te stemmen met het toekennen van een subsidie van 100.000,- ex btw aan Stichting Promotie Alkmaar voor het jaar 2011 op basis van het door de stichting opgestelde Activiteitenplan 2011. 2. In te stemmen met het versturen van de bijgevoegde subsidiebeschikking. 11.2189 Hagen Evaluatie Veiligheidshuis regio Alkmaar Probleemstelling: Het Veiligheidshuis is op 1 januari 2009 opgestart en in april 2011 volledig operationeel geworden. De gemeenteraad heeft bij motie gevraagd de evaluatie van het Veiligheidshuis naar voren te halen. Bijgaande het raadsvoorstel en in de bijlage het evaluatierapport. Besluit: In te stemmen met gewijzigd raadsvoorstel en concept-besluit. 1. 2. De benodigde middelen voor 2012 af te wegen in het kader van het nieuwe beleid begroting 2012. 10.1533 Van de Ven Uitbreiding/revitalisering winkelcentrum De Hoef Probleemstelling: Door de eigenaar van winkelcentrum De Hoef is een uitbreidings-/revitaliseringsplan ontwikkeld dat wordt beoogd in twee fasen te worden uitgevoerd. Over de voorwaarden waaronder medewerking zal worden verleend zijn per brief reeds intenties tussen partijen vastgelegd. Deze zijn nu nader uitgewerkt in stedenbouwkundige randvoorwaarden en een exploitatieovereenkomst, welke de basis zullen vormen voor te voeren planologische procedures. Gelet op de aard en omvang van de ingreep is vaststelling van de uitgangspunten door de gemeenteraad nodig. Verder dient de grondexploitatie door de raad te worden vastgesteld. Besluit: 1. In te stemmen met de stedenbouwkundige uitgangspunten voor de revitalisering/uitbreiding van winkelcentrum De Hoef, zoals opgenomen in bijgaand raadsvoorstel. 2. In te stemmen met de concept-exploitatieovereenkomst met Segesta, onder voorbehoud van verheldering van art. 2 wat betreft realisatie parkeergarage in relatie tot de (intentionele) formulering in art. 22. Tevens aandacht voor blindegeleidelijnen. De gemeenteraad voor te stellen conform bijgaand raadsvoorstel (na advies 3. van de commissie stedelijke ontwikkeling en beheer) de stedenbouwkundige uitgangspunten vast te stellen. 4. In te stemmen met de grondexploitatie "uitbreiding winkelcentrum De Hoef" en deze ter vaststelling aan de raad aan te bieden. 5. De raad voor te stellen een krediet beschikbaar te stellen van 712.839,-voor o.a. verwerving, bodemonderzoek, inventarisatie kabels&leidingen, kosten adviesgroep, ambtelijke plankosten en investering in openbare buitenruimte.
4
6. 7. 8. 9. 11.2237 Van de Ven
Het onder punt 5. genoemde krediet ad 712.839,-- ten laste te brengen van het product 40 "grondexploitaties". De planuitwerking te laten plaatsvinden in nauw overleg met de reeds ingestelde adviesgroep Winkelcentrum De Hoef. Voorafgaand aan de behandeling in de raadscommissie de plannen aan de buurt te presenteren tijdens een informatieve inloopbijeenkomst. De voorgenomen uitbreiding in het PONK Economische Zaken af te stemmen.
Sluiting buurthuis de Burcht Probleemstelling: Stichting Binnenstadscentrum neemt het initiatief tot het sluiten van buurthuis de Burcht en de overheveling van activiteiten naar wijkcentrum de Eenhoorn. Om deze verhuizing mogelijk te maken is een aanpassing van de Eenhoorn noodzakelijk. St. Binnenstadscentrum vraagt hiervoor een eenmalige bijdrage van 150.000,--. Besluit: 1. Kennis te nemen van het besluit van stichting Binnenstadscentrum om buurthuis de Burcht per 1 januari 2012 te sluiten en de activiteiten over te hevelen naar het wijkcentrum de Eenhoorn. 2. In te stemmen met het verzoek van stichting Binnenstadscentrum voor een eenmalige bijdrage van 150.000,-- voor aanpassing van wijkcentrum de Eenhoorn en dit te verrekenen met de subsidie 2012 en 2013. 3. De reguliere subsidie van stichting Binnenstadscentrum vanaf 2014 structureel te verlagen met 55.000,-- en deze besparing onderdeel te laten zijn van de te realiseren bezuinigingsdoelstelling op subsidies.
5
---- --