Ingezonden persbericht
Franse Areva hofleverancier van splijtstofstaven aan kerncentrale Borssele.
Leverancier Borssele betrokken bij omstreden uraniumproject in Afrika
Woensdag 1 juni 2011 - Het Franse nucleaire bedrijf AREVA is verwikkelt in een omstreden uraniumproject in de Centraal Afrikaanse Republiek. Maatschappelijke organisaties in het Afrikaanse land dienen een aanklacht in en willen dat de overheid de mijnbouwvergunning van AREVA intrekt.
Gevaren uraniumwinning
Uraniumwinning in Afrikaanse landen waar scherpe regelgeving en toezicht ontbreekt is op zijn minst controversieel, zegt Bas Bijlsma, beleidsmedewerker bij Niza. "Mijnwerkers staan bloot aan radioactieve straling en stof, omwonenden krijgen te maken met radioactieve vervuiling via voedsel en het grondwater en de uraniummijn creëert een gigantische hoeveelheid radioactieve blubber die voor duizenden jaren moet worden opgeslagen.
Milieueffectrapportage
Hoewel AREVA in de Centraal Afrikaanse Republiek een milieueffectrapportage heeft laten uitvoeren zijn de uitkomsten hiervan niet openbaar gemaakt. En daar wringt de schoen. In de grondwet van de CAR staat namelijk dat de lokale bevolking op een adequate wijze vooraf dient te worden geïnformeerd over de risico's van dit soort grote mijnbouwprojecten, zodat ze nog invloed kunnen uitoefenen op de uiteindelijke besluitvorming rondom de verstrekking van de vergunning.
In strijd met nationale wetgeving
"De Centraal Afrikaanse overheid en AREVA hebben weliswaar een drietal consultaties gehouden met de lokale bevolking in de Centraal Afrikaanse Republiek, maar op geen van deze bijeenkomsten werden de conclusies uit de milieueffectrapportage naar behoren uitgelegd. Hierdoor was het onmogelijk voor de lokale bevolking om goed inzicht te krijgen in alle risico's ", aldus Bas Bijlsma. "Dat AREVA toch een vergunning heeft gekregen is dus in strijd met de nationale wetgeving."
Opkomen voor rechten
Niza/ActionAid geeft steun aan organisaties die in Afrika opkomen voor de rechten van de lokale bevolking met betrekking tot grote mijnbouwprojecten."Vooral in Afrika is het belangrijk dat de winning van uranium op een verantwoorde wijze gebeurt. Steeds meer bedrijven azen op het Afrikaanse uranium vanwege de lage kosten, de beperkte veiligheidseisen en de zeer ruime milieuwetgeving. De lokale bevolking mag geen enkel risico lopen, nu niet en niet in de toekomst." stelt Bas Bijlsma.
Uraniummijnbouw in Afrika
Uraniummijnbouw in Afrika is in opkomst. Het aandeel in de mondiale uraniumproductie is de laatste paar jaar flink geroeid en bedraagt nu ruim 17%. Daarmee is Afrika de op twee na grootste producent ter wereld, na de landen Canada en Kazakstan. Ook in Nederland heeft AREVA een flinke vinger in de pap als het gaat om kernenergie. AREVA produceert de brandstof voor de Nederlandse kerncentrale in Borssele en werkt nauw samen met de Nederlandse overheid op het gebied van nucleaire technologie dat wordt ontwikkelt in de verrijkingsfabriek URENCO in Almelo.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
"De kerncentrale in Borssele zou niet in zee moeten gaan met leveranciers die zich niet maatschappelijk verantwoord gedragen. Bovendien zou het voor bedrijven als AREVA verplicht moeten worden om meer informatie te verstrekken over hun productieketen en herkomst van hun grondstoffen.", concludeert Bas Bijlsma.
Einde persbericht
---
Ingezonden persbericht