Partij van de Arbeid

Den Haag, 31 mei 2011

Kamervragen van het lid Recourt (PvdA) over corruptie bij Eurojust

aan de minister van Veiligheid & Justitie


* Is het Europese antifraudebureau een onderzoek begonnen naar corruptie binnen Eurojust?


* Is het waar dat de hoofdverdachte, hoofd van de afdeling informatiemanagement, niet is geschorst hangende het onderzoek? Begrijpt u de onrust van de werknemers die onder de leiding van het hoofd van de afdeling informatiemanagement moet functioneren? Zo nee, waarom niet?


* Is het waar dat men bewijsmateriaal eenvoudig zou kunnen laten verdwijnen? Geldt dat ook voor de hoofdverdachte?Zo ja, deelt u dan de mening dat dit zeer zorgwekkend is? Zijn er maatregelen genomen waarmee wordt gegarandeerd dat er geen bewijsmateriaal verdwijnt? Zo nee, waarom niet?


* Is het waar dat in 2009 de president van Eurojust ontslag heeft genomen omdat hij als aanklager medewerkers onder druk heeft gezet om een corruptieonderzoek naar premier Socrates te staken? Waren er andere bezwaren tegen het aanblijven van de president? Zo ja welke?


* Deelt u de mening dat het pijnlijk is dat juist bij een organisatie van misdaadbestrijders corruptie wordt onderzocht? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat kunt u hieraan - al dan niet in samenspraak met uw Europese collega's - concreet aan doen?

Onderzoek naar corruptie bij Eurojust Den Haag (Nrc http://www.nrc.nl/nieuws/2011/05/31/onderzoek-naar-corruptie-bij-eurojust-den-haag/ door Marcel Haenen Buitenland Het Europese antifraudebureau (Olaf) is een onderzoek begonnen naar corruptie binnen Eurojust, het Europese justitiële samenwerkingsorgaan in Den Haag. Het onderzoek richt zich op vermoedens van fraude bij de aanschaf van computers en softwareprogramma's. Woordvoerder Joannes Thuy van Eurojust bevestigt dat Olaf onregelmatigheden bij aanbestedingsprocedures onderzoekt. Om hoeveel geld het gaat, is nog niet duidelijk. Volgens bronnen bij Eurojust, in 2002 door de Europese Unie opgericht om zware misdaad te bestrijden, is de hoofdverdachte hoofd van de afdeling informatiemanagement. De Brit zou opdrachten hebben verstrekt aan bevriende relaties. De man werkte tot 2004 bij de Europese politieorganisatie Europol in Den Haag. Daar werd in 2001 het hoofd van de IT-afdeling gearresteerd, een Fransman, wegens fraude. Hij werd in Nederland tot twee jaar cel veroordeeld. De huidige hoofdverdachte is hangende het onderzoek niet geschorst. Dat heeft intern bij Eurojust, dat bestaat uit vijfhonderd werknemers, tot onrust geleid. "Vorige week hebben onderzoekers van Olaf nog op het kantoor van Eurojust de administratie en het e-mailverkeer onderzocht. Voor mensen die kwaad willen is het makkelijk alsnog bewijsmateriaal te laten verdwijnen", aldus een medewerker. Werknemers van Eurojust noemen het pijnlijk dat uitgerekend bij een club van misdaadbestrijders corruptie wordt onderzocht. In 2009 moest de president van Eurojust, de Portugees José Luís Lopes da Mota, ontslag nemen. Hij zou als aanklager in Portugal medewerkers onder druk hebben gezet om een corruptieonderzoek naar premier José Socrates te staken.