Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Waterpeil hoog, toch droog

Publicatiedatum : 1 juni 2011

Hoewel het waterpeil in sommige kanalen en kleinere rivieren in het gebied van De Stichtse Rijnlanden hoog staat, is er toch sprake van grote droogte. Dat lijkt in tegenspraak met elkaar, maar is het niet. Het neerslagtekort is opgelopen tot 137 mm, dat is meer dan in het recordjaar 1976.

Kromme Rijngebied

In het oosten van ons gebied zorgen we dat de agrariërs voldoende water beschikbaar hebben om waar nodig gewassen te beregenen. Dat lukt met behulp van de normale inlaat bij Wijk bij Duurstede, met gemaal Caspargouw en, wanneer nodig, met enkele noodpompen. We vragen wel aan agrariërs om hun beregeningstijden af te stemmen met de buren, zodat sloten niet 'leeggetrokken' worden. Ook maait het waterschap vanaf 1 juni als dat nodig is waterplanten weg in de hoofdwatergangen, om een goede doorstroming te garanderen.

Zoet water voor het westen

In het westen van het beheergebied zorgen we voor extra aanvoer van zoet water naar het westen van Nederland: op dit moment leveren we bij Bodegraven via de Oude Rijn zo'n 11 m3/s af. Het peil in de Leidsche en Oude Rijn is daarom hoger dan normaal. Dat geldt ook voor het Merwedekanaal, de Doorslag in Nieuwegein, de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel en de Wierickes. Op enkele plekken is het peil lager dan normaal; voor de betreffende peilgebieden wordt afgeweken van het geldende peilbesluit. Het WaterschapsBeleidsTeam (WBT) heeft besloten om een tijdelijke peilwijziging in te stellen.

Stremming en schutten sluis Bodegraven

Bij de sluis in Bodegraven wordt beperkt geschut. Elke twee uur wordt éénmaal op- en éénmaal afgeschut. Daartussendoor is de sluis, ook als de deuren openstaan, gestremd. Dit vanwege de hoge afvoer als gevolg van de KWA. De doorvaart van de sluis is dan verboden omdat dit, vanwege sterke stroming, gevaar oplevert voor schade aan boten en aan de sluis. De sluis wordt afgesloten met een ketting als de deuren openstaan tijdens de stremming.

Beregening droogtegevoelige dijken

Het waterschap blijft doorgaan met het op proef beregenen van droogtegevoelige kaden (dijken) in het westen van het gebied. Van de 72 km droogtegevoelige kaden wordt 50 km beregend; de overige 22 km wordt niet beregend vanwege beperkte toegankelijkheid voor de boot met spuitinrichting. In het kader van de beregeningsproef monitoren we steekproefsgewijs kleine stukken van de zeven droogtegevoelige kaden. Als het neerslagtekort nog verder oploopt, tot boven de 150 mm, inspecteren we alle droogtegevoelige kaden over de volle lengte.