CDA


Nederlandse Bruine Vloot inzet procedure EC tegen Denemarken woensdag 1 juni 2011
De Europese Commissie (EC) is een procedure gestart tegen Denemarken om ervoor te zorgen dat er een einde komt aan het aanhoudende conflict tussen Nederland en Denemarken rond de traditionele zeezeilschepen. Corien Wortmann-Kool: " Ik ben al sinds 2007 bezig de Europese Commissie tot actie te manen, eindelijk resultaat, dus dit is goed nieuws. Maar nog steeds dreigt voor onze historische zeezeilschepen het risico om in Denemarken aan de ketting te worden gelegd, zolang de procedure loopt. Ik heb daarom opnieuw vragen aan de Europese Commissie gesteld om ervoor te zorgen dat dit vanaf nu ook al niet meer zal gebeuren".

Denemarken legt al jaren Nederlandse historische zeilschepen aan de ketting, omdat ze niet zouden voldoen aan de Deense veiligheidseisen. De Nederlandse schepen beschikken over het Nederlandse SPS-certificaat dat is verleend door onze Inspectie Verkeer & Waterstaat, maar dit accepteren de Denen niet. "Al jaren terug heb ik de Europese Commissie gewezen op het probleem, maar helaas bleef steeds een oplossing uit. Onze historische schepen kunnen niet voldoen aan dezelfde internationale veiligheidseisen als cruiseschepen. Het was hoog tijd dat Europa Denemarken tot de orde riep," aldus Corien Wortmann-Kool.

De Europese Commissie heeft Denemarken nu officieel in gebreke gesteld. Denemarken krijgt een maand de tijd om met een afdoende verklaring te komen of met een aanpassing van de wet. Mochten de Denen niet akkoord gaan, dan gaat deze zaak naar het Europese Hof van Justitie. Zolang dit loopt, zijn in principe de Nederlandse traditionele zeezeilschepen speelbal van de Deense autoriteiten.

Corien Wortmann: "Denemarken zou net als Duitsland de voorlopige status-quo moeten accepteren, zodat onze schepen zonder problemen in de Oostzee kunnen varen". Duitsland had net als Denemarken eerder aangegeven geen genoegen te nemen met een nationaal veiligheidscertificaat, maar tussen de scheepvaartinspecties is er een informele afspraak om meer duidelijkheid vanuit de Europese Commissie af te wachten.