Belgische Federale Overheid


Resultaten onderzoek naar loonverschillen tussen mannen en vrouwen inzake extralegale voordelen

Datum: 01 juni 2011

Mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt verschillen nogal wat op het vlak van kansen, aspiraties, voorkeuren, ... Dat heeft gevolgen voor het loonverschil. De Raad van de Gelijke Kansen voor Mannen en Vrouwen organiseerde een onderzoek om het loonverschil te verklaren en ontdekte dat de loonkloof verbreedt als de extralegale voordelen ingecalculeerd worden.

Naast een brutoloon genieten vele werknemers ook van extralegale voordelen. Het meest voorkomende extralegale voordeel is de verplaatsingsvergoeding (63 %). Iets meer dan de helft van de werknemers heeft ook recht op een hospitalisatieverzekering en maaltijdcheques. Het recht op een voordeel neemt toe met het hiërarchisch niveau. Enkel de verplaatsingsvergoeding vormt hierop een uitzondering.
Het onderzoek wees uit dat vrouwen minder vaak in aanmerking komen voor extralegale voordelen dan mannen. Dit geldt ook hier niet voor de verplaatsingsvergoeding maar er is wel een groot verschil tussen het aandeel mannen en vrouwen met een bedrijfswagen en/of tankkaart. Ook het verschil in aanvullende socialezekerheidsvoordelen is opmerkelijk. Mannen maken meer kans op deelname aan een pensioenplan of groepsverzekering en op een extra ziekte- of hospitalisatieverzekering. Voor mannen ligt de raming van de sociale bescherming 26,04 % hoger dan die voor vrouwen.

Mannen en vrouwen hechten hoofdzakelijk belang aan dezelfde jobkenmerken. De factoren die doorslaggevend zijn voor zowel mannen als vrouwen zijn een goede verloning, kans om bij te leren, gebruik van capaciteiten en een interessante jobinhoud. Vrouwen hechten ook belang aan `zachte' waarden. Dit zijn waarden als collegialiteit en sociale erkenning. Mannen daarentegen zijn gevoeliger aan `harde' waarden zoals macht, financieel succes, invloed en controle over anderen.

Lees het volledige persbericht op de website van het internationaal perscentrum Externe link

Raadpleeg het volledige onderzoeksresultaat op de website van de Raad van de Gelijke Kansen voor Mannen en Vrouwen Externe link (PDF, 27 p. - 534,7 kb)
Zie het origineel