Algemene Onderwijsbond

01-06-2011

Schoolleiders willen duidelijkheid over passend onderwijs

Schoolleiders en bestuurders hebben behoefte aan heldere richtlijnen en wettelijke kaders voor passend onderwijs. Zij schaarden zich grotendeels achter de aanbevelingen van de Evaluatie- en adviescommissie Passend Onderwijs (ECPO) die werden toegelicht tijdens de werkbijeenkomst op 31 mei in Utrecht, georganiseerd door de AVS, AOb en CNVO onderwijs .

De bezuiniging van 300 miljoen op passend onderwijs is weliswaar een jaar uitgesteld, maar de wetswijziging gaat wel in hetzelfde tempo door. "Een duivels dilemma", zei AVS-voorzitter Ton Duif in het Beatrix Theater in Utrecht. "Het draagvlak staat door de bezuiniging onder druk. Dat vormt een grote bedreiging voor de stelselwijziging."

Verschaf duidelijkheid op wettelijk, bestuurlijk en financieel terrein, vatte ECPO-voorzitter Ursie Lambrechts de aanbevelingen aan de minister samen. "Leg vast in de wet waar een schoolbestuur volgens de zorgplicht verantwoordelijk voor is", zei ze.

Landelijke richtlijnen
Schoolleiders bevestigden behoefte te hebben aan wettelijke kaders door groene stickers bij stellingen over passend onderwijs te plakken. Er moeten landelijke richtlijnen komen over de aanmelding, toelating en plaatsing van leerlingen. Bij de samenwerking met jeugdzorg moet worden vastgelegd wie waarvoor verantwoordelijk is. Harry Blume, voorzitter van CNV Schoolleiders: "Het is belangrijk dat kinderen niet door verschillende molens gaan."

Leeuwendeel bezuinigingen gaat nu naar primair onderwijs Op veel instemming kon de aanbeveling rekenen te bekijken of het primair onderwijs geen onevenredig grote bijdrage levert aan de bezuiniging. "Het is merkwaardig dat het leeuwendeel van de bezuinigingen naar het primair onderwijs gaat. Neem dat opnieuw onder de loep", adviseert Lambrechts de minister.

Stelselwijziging ja, bezuinigingen nee!
De schoolleiders vrezen ook dat de expertise van het speciaal onderwijs verloren gaat. AOb-bestuurder Liesbeth Verheggen zei dat de bonden met de minister overleggen om het budget voor ambulant begeleiders op een andere manier in te zetten. "Zet hen in op aanvraag van reguliere scholen en laat hen modules op de lerarenopleidingen verzorgen." Op 22 juni vindt een overleg van de minister met de Tweede Kamer plaats. Verheggen: "Onze boodschap blijft: een grondige stelselwijziging ja, bezuinigingen nee."