Nieuw-Vlaamse Alliantie




Kamer start op vraag N-VA debat over Beneluxleger

klok 1 juni 2011

De Kamercommissie Defensie stemde vandaag in met het voorstel van N-VA-Kamerlid Bert Maertens om een hoorzitting over de militaire Beneluxsamenwerking te organiseren. Tijdens de hoorzitting zullen topmilitairen en defensiespecialisten hun visie toelichten. Maertens hoopt dat dit het begin is van een doorgedreven debat over de Beneluxsamenwerking. De N-VA verdedigt al langer de idee van een Beneluxleger.

De hoorzitting vindt uiterlijk begin juli plaats. De Kamercommissie wacht eerst de bespreking van de beleidsnota Defensie in Nederland af, die ook denkpistes over een verregaandere militaire samenwerking met ons land bevat. Tijdens de hoorzitting zullen defensiespecialisten en Nederlandse, Luxemburgse en Belgische topmilitairen hun visie toelichten. Minister De Crem steunt de hoorzitting.

N-VA-volksvertegenwoordiger Maertens: "Overal in Europa moeten de strijdkrachten bezuinigen. Daarom denken veel Europese landen aan verregaande samenwerking. We moeten nu starten om de toekomst van ons leger veilig te stellen. Ik ben blij dat de Kamercommissie en minister De Crem akkoord gaan met het N-VA-voorstel om het debat te openen. Zeker met een regering van lopende zaken is een maximale parlementaire betrokkenheid essentieel."

Een Beneluxleger is voor de N-VA de enige mogelijkheid om de ambities van defensie te handhaven. "Een Beneluxleger zal zorgen voor grote schaalvoordelen en maakt meer specialisatie mogelijk. Als we onze activiteitsgraad in het buitenland willen handhaven, is er maar één oplossing: een doorgedreven internationale krachtenbundeling", zegt Maertens. Auteur(s): Bert Maertens, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be