Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties


VTW wil Governancecode Woningcorporaties algemeen verbindend laten verklaren 01 juni 2011 11:30

PERSBERICHT

Utrecht, 1 juni 2011 - De Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) is over het algemeen gematigd positief over het wetsvoorstel herzieningswet toegelaten instellingen volkshuisvesting (Woningwet). De VTW is content met de nadruk die in het wetsvoorstel wordt gelegd op een sterk functionerend intern toezicht bij woningcorporaties, in plaats van het intensieve externe toezicht waarop tot nu toe de nadruk lag.

VTW-voorzitter Heino van Essen: "Het wetsvoorstel bepaalt dat naarmate het interne toezicht beter functioneert, het externe toezicht zich kan toespitsen op risicogericht toezicht. Wij onderschrijven het belang van intern toezicht bij woningcorporaties en de daarbij horende verdere professionalisering. Als het interne toezicht goed op orde is, kan het externe toezicht minder intensief en frequent plaatsvinden." De VTW treedt graag op korte termijn in overleg met minister Donner van BZK om tot overeenstemming te komen over de definitie van goed intern toezicht.

Algemeen verbindend verklaren Governancecode
In het wetsvoorstel kunnen toegelaten instellingen zelf sectorcodes of sectorregelingen ontwikkelen die door de Minister van BZK algemeen verbindend verklaard kunnen worden wanneer hij deze toereikend en in het belang van de volkshuisvesting acht. VTW-directeur Kerssies: "Een voorbeeld is de Governancecode Woningcorporaties. Onze leden, die zo'n driekwart van de corporaties in Nederland vertegenwoordigen, hebben met overgrote meerderheid voor het algemeen verbindend verklaren van de Code gestemd. Wij zullen daartoe dan ook een verzoek indienen bij de minister."
De VTW is het principieel oneens met de opvatting van de minister dat de handhaving en sanctionering van algemeen verbindend verklaarde codes bij de sector zelf moet liggen. "Dat is in onze ogen een rol van de Ondernemingskamer", aldus van Essen.

Ontslag van commissarissen
In het wetsvoorstel kan de Ondernemingskamer op verzoek een commissaris of een gehele raad ontslaan. Het verzoek kan worden ingediend door de minister, door belanghebbenden en door een raad van commissarissen zelf. De VTW vindt dit een positieve ontwikkeling. Van Essen: "Dat het ontslag van een commissaris alleen nog via de Ondernemingskamer kan plaatsvinden en niet meer door de raad zelf, is een goede zaak. Daarmee wordt voorkomen dat een kritische eenling in een Raad van Commissarissen op verkeerde gronden kan worden ontslagen." Het enquêterecht wordt in het wetsvoorstel ruimer ingevuld en geldt voortaan voor alle corporaties en belanghebbenden. "De combinatie van een duidelijke rol voor de Ondernemingskamer bij het ontslag van toezichthouders en de verruiming van het enquêterecht kan sterk bijdragen aan een betere governance van de sector."

Autoriteit van de baan
De VTW betreurt dat het externe toezicht in het wetsvoorstel niet wordt samengebundeld in een onafhankelijke en gezaghebbende autoriteit met voldoende mogelijkheden om te interveniëren als het bij een individuele corporatie niet goed gaat. Kerssies: "De ministeriële verantwoordelijkheid zou zich vooral moeten richten op de hoofdlijnen van het beleid en het functioneren van het stelsel. Wij vrezen dat corporaties, door de voorgestelde inrichting van het externe toezicht, geconfronteerd blijven worden met de invloed van de politiek op operationeel niveau."

Download: Reactie VTW op wetsvoorstel herzieningswet toegelaten instellingen volkshuisvesting