Rijksoverheid


Antwoord op schriftelijke kamervragen met kenmerk 2011Z08299

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de schriftelijke vragen die zijn gesteld door het kamerlid Fritsma (PVV) over het bericht dat de illegale vreemdeling die de moorden in het Groningse Baflo heeft gepleegd meerdere mislukte uitzetpogingen achter de rug heeft. Deze vragen werden ingezonden op 19 april 2011 met kenmerk 2011Z08299.

De minister voor Immigratie en Asiel,

G.B.M. Leers

Pagina 1 van 3

2011Z08299 Vraag 1 Is het waar dat de vreemdeling die in Baflo twee mensen om het leven heeft gebracht illegaal in Nederland verbleef en al meerdere mislukte uitzetpogingen achter de rug heeft?1 Vraag 2 Zo ja, wat is de nationaliteit van betrokkene en om welke redenen zijn de uitzetpogingen mislukt? In hoeverre hangt dit samen met onwil van het land van herkomst of van betrokkene zelf om terugkeer naar het land van herkomst te doen slagen? Antwoord op vragen 1 en 2 Betrokken vreemdeling, die wordt verdacht van de dubbele moord in Baflo, heeft geen rechtmatig verblijf in Nederland. Hij beschikt niet over reis- of identiteitspapieren. Op basis van het herkomstonderzoek in de asielprocedure is geconcludeerd dat hij de Beninse nationaliteit heeft. Bij gebrek aan aanknopingspunten om de nationaliteit van betrokkene vast te stellen, heeft de diplomatieke vertegenwoordiging van Benin geweigerd een vervangend reisdocument af te geven. Vervolgens is aan twee andere landen gevraagd een laissez-passer af te geven; ook deze pogingen bleven zonder resultaat. Vraag 3 Hoe vaak heeft de vreemdeling in vreemdelingenbewaring gezeten en hoe vaak is deze bewaring opgeheven met als gevolg dat hij ondanks zijn illegale status weer vrij in de samenleving rond kon lopen? Antwoord op vraag 3 Betrokken vreemdeling heeft nimmer in vreemdelingenbewaring gezeten. In 2009 werd hem eenmaal voor korte tijd een vrijheidsbeperkende maatregel in de zin van artikel 56, eerste lid van de Vreemdelingenwet opgelegd. Deze werd op last van de rechter na twee weken opgeheven. Begin 2010 heeft betrokkene van de vreemdelingenpolitie een aanzegging gekregen om Nederland te verlaten. Vraag 4 Hoeveel criminele vreemdelingen zijn er die ondanks illegaliteit vrij in de samenleving rond kunnen lopen, al of niet na (herhaalde) uitzetpogingen? Vraag 5 Deelt u de mening dat op deze vreemdelingen het principe van "uitzetten of vastzetten" van toepassing moet zijn zodat onze samenleving niet met hun wangedrag wordt opgezadeld (wanneer uitzetting mislukt)? Zo neen, waarom niet? Antwoord op vragen 4 en 5

Directoraat-Generaal Vreemdelingenzaken Directie Migratiebeleid

Datum 30 mei 2011 Ons kenmerk 178955


1

Algemeen Dagblad, 15 april 2011
Pagina 2 van 3

Ja. Ook het kabinet huldigt daarbij het principe "uitzetten of vastzetten". De aanpak van vreemdelingen en illegalen die zich tevens schuldig maken aan criminaliteit of vormen van overlast is absolute prioriteit. Dit betekent dat alle inspanningen er primair op gericht zijn om criminele vreemdelingen uit te zetten. Als dit nog niet mogelijk is, zijn de inspanningen erop gericht criminele illegalen zo lang als mogelijk ten behoeve van de uitzetting of in het kader van het strafrecht vast te zetten. Het aantal criminele vreemdelingen, dat vrij in de samenleving rond kan lopen, al of niet na (herhaalde) uitzetpogingen wordt niet cijfermatig bijgehouden.

Directoraat-Generaal Vreemdelingenzaken Directie Migratiebeleid

Datum 30 mei 2011 Ons kenmerk 178955

Pagina 3 van 3

---- --