Rijksdienst Cultureel Erfgoed


Eerste Kamer stemt in met wetsvoorstel modernisering monumentenzorg


1 jun 2011 - 13:43

Op dinsdag 31 mei heeft de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel modernisering monumentenzorg, waarbij de Monumentenwet 1988 en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) wijzigen.

Wat verandert er?


* Per 1 januari 2012 komt de grens van vijftig jaar voor het aanwijzen van monumenten te vervallen.

* Ook de mogelijkheid voor belanghebbenden om aanwijzingsverzoeken te doen vervalt per 1 januari 2012.

* De procedure voor het wijzigen van rijksmonumenten zal vereenvoudigen.

* Er komt een subsidieregeling voor het bevorderen van herbestemming. Deze regeling gaat per 1 oktober in werking en geeft een recht op subsidie voor het wind- en waterdicht houden van monumenten en voor haalbaarheidsstudies naar herbestemming.

De algemene maatregel van bestuur die het vergunningvrij wijzigen van rijksmonumenten en het vergunningvrij bouwen in beschermde gezichten regelt, treedt ook per 1 januari 2012 in werking. Net als wijziging van het Besluit ruimtelijke ordening dat bepaalt dan bij het maken van bestemmingsplannen rekening gehouden moet worden met de cultuurhistorie.

Normen voor cultuurhistorisch onderzoek

Voorafgaand aan de stemming ging de discussie tussen staatssecretaris Zijlstra en de Eerste Kamer vooral over de wijze waarop cultuurhistorie een plaats krijgt in ruimtelijke plannen, zoals het bestemmingsplan. En over de vraag in hoeverre daarvoor kaders moeten worden gesteld, met name voor cultuurhistorisch onderzoek dat plaatsvindt bij de voorbereiding van ruimtelijke plannen.

Naar aanleiding van een motie hierover van het Kamerlid mw Meindertsma (PvdA) heeft staatssecretaris Zijlstra per brief gereageerd. Hij zegt de Kamer toe om met alle betrokken partijen in overleg te gaan om te komen tot breed in de beroepsgroep gedragen normen voor cultuurhistorisch onderzoek. Deze normen moeten een plaats in het bestel krijgen zodat ze het meest effectief zijn en snel aangepast kunnen worden aan nieuwe inzichten. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed neemt het initiatief om te komen tot deze normen.