Unie van Waterschappen

Uniedirecteur wordt programmamanager uitvoering Bestuursakkoord Water

In het op 23 mei 2011 ondertekende Bestuursakkoord Water zijn forse stappen gezet naar een doelmatiger waterbeheer en een andere opzet en financiering van de hoogwaterbescherming.

De besturing van de hoogwaterbescherming in Nederland zal anders worden ingevuld. Zo zal de medefinanciering van de waterschappen van het Hoogwaterbeschermingsprogramma leiden tot meer zeggenschap over, en betrokkenheid bij, het kader waarin de hoogwaterbescherming wordt uitgevoerd.

Eindverantwoordelijkheid

Dit laat onverlet dat de eindverantwoordelijkheid voor de te stellen eisen aan de hoogwaterbescherming en de besteding van de Rijksgelden berust bij de Staatssecretaris van IenM.

Hoogwaterbescherming nieuwe stijl

Het wettelijke kader voor de hoogwaterbescherming, de eisen en toetsingen, de programmering en realisatie van maatregelen in "co-makership" dienen te worden opgezet en uitgevoerd. Een verdergaande samenwerking tussen het directoraat-generaal Water, de waterschappen en Rijkswaterstaat is daarbij van groot belang. Deze samenwerking gaat het motorblok vormen van de Hoogwaterbescherming nieuwe stijl.

2 programmamanagers aangesteld

Voor het realiseren van de bovenbeschreven ambitie moeten de krachten worden gebundeld. Daartoe zijn 2 programmanagers aangesteld. Vanuit de waterschappen is dit Erik Kraaij (52), directeur van de Unie van Waterschappen en vanuit het ministerie van Infrastructuur en Milieu Luitzen Bijlsma (63), HID van Rijkswaterstaat Waterdienst.

Afspraken BO uitwerken

Met een klein team van medewerkers van het directoraat-generaal Water, de waterschappen en Rijkswaterstaat krijgen zij de opdracht om de afspraken uit het Bestuursakkoord met betrekking tot het nieuwe Hoogwaterbeschermingsprogramma uit te werken. Deze uitwerking zal zo spoedig mogelijk onder eindverantwoordelijkheid van DGW worden omgezet in wetgeving.