Gemeente Rotterdam

effect van werk op de gezondheid van rotterdammers

01 juni 2011 | Afzender gemeente Rotterdam | persbericht

Gezamenlijk onderzoek Erasmus MC, Parnassia Bavo Groep en gemeente Rotterdam

Werkloosheid is een risico voor de gezondheid. In Rotterdam proberen we ook daarom langdurig werklozen weer naar werk te begeleiden. Erasmus MC, Parnassia Bavo Groep en de gemeente Rotterdam onderzoeken samen het effect van werk op gezondheid en sociale participatie. Ook de samenwerking tussen de betrokken partijen wordt onderzocht.

Voor langdurig werklozen met fysieke en psychische klachten en andere belemmeringen bestaat sinds 2005 het re-integratie-instrument ExIT. ExIT staat voor Extra Intensieve Trajectbegeleiding. Het instrument is succesvol, veel deelnemers gaan aan de slag en participeren weer in de stad.

Onderzoek
Om meer inzicht te krijgen over ExIT worden de komende twee jaar ongeveer negenhonderd deelnemers van ExIT geïnterviewd. Zij gaan drie keer een vragenlijst invullen: vóór de start van de begeleiding, na één jaar en na twee jaar. De vragen gaan onder meer over hun sociale leven, de psychische en lichamelijke gezondheid, hun zelfvertrouwen en hoe ze tegen werk aankijken. Daarnaast wordt door middel van diepte-interviews de samenwerking tussen de deelnemende partijen binnen ExIT onderzocht.

Symposium
Het onderzoek is vandaag van start gegaan met het symposium "Participatie en Gezondheid". Met circa 50 genodigden is in het Erasmus MC gesproken over de thema's van het onderzoek. Jantine Kriens, wethouder Volksgezondheid en Maatschappelijke Ondersteuning, was hierbij aanwezig. "ExIT heeft al bewezen een succesvol instrument te zijn. Door wetenschappelijk onderzoek te doen krijgen we meer inzichten in hoe we het resultaat verder kunnen verbeteren." Dit initiatief sluit goed aan bij het predicaat `healthy city' dat Rotterdam onlangs als eerste stad in Nederland heeft gekregen van de
Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).