Niet visserij, maar praktijkvreemd milieubeleid dupeert fauna Noordzee

Persbericht van Stichting WNM

------Persbericht ------

01-06-2011

Praktijkvreemd milieubeleid benadeelt fauna Noordzee

Visserijdruk op de Noordzee is al zo ver afgenomen in 20 jaar, dat deze grotendeels duurzaam is. Dat blijkt uit publicaties van vooraanstaande visserijbiologen gepubliceerd in Science, en de visserijpraktijk op de Noordzee, waarvan de Stichting Wetenschappelijk Natuur en Milieubeleid (SWNM) data verzamelde. De SWNM pleit daarom voor een meer praktijkgericht milieubeleid.

Beweringen achterhaald door moderne praktijk

Greenpeace lanceert de maand juni een wilde campagne tegen visserij op de Noordzee. Voor de SWNM is deze campagne aanleiding, om negativistische opinies van feitelijk tegenwicht te voorzien. 'Dergelijke groeperingen hebben nog steeds moeite om wetenschappelijke gegevens te duiden, zo blijkt opnieuw', stelt SWNM-adviseur dr. Paul Hagel, voormalig directeur van het Rijksinstituut voor Visserij Onderzoek (RIVO, opgegaan in IMARES).

In de beknopte 'handreiking visserijfeiten' die SWNM samenstelde, staan de actuele gegevens uit serieuze wetenschap over de werkelijke impact van visserij op zeebodem en visbestanden. 'Verhalen over 'de lege zee' in moderne Westerse landen als Nederland, Denemarken maar ook de Verenigde Staten, zijn gedateerd', stelt Hagel. 'De visserijdruk in de Noordzee is de afgelopen decennia juist sterk afgenomen, mede door quotering van vangsten en vlootsanering. Sinds de visserijpiek eind jaren '80 is de Nederlandse vloot al met éénderde gekrompen, en vele visbestanden floreren als nooit tevoren.'

Visserij verzorgt wereldwijd 18 procent van het dierlijke eiwit in het menselijke dieet. Om die voedselvoorziening op peil te houden bij groeiende wereldbevolking, hebben juist vissers belang bij een gezond ecosysteem, met voldoende productie van jonge vis. Daarom richt de SWNM haar pijlen juist op aanpak van chemische vervuiling. Zo liet zij afgelopen najaar door het Instituut voor Milieuvraagstukken in Amsterdam literatuuronderzoek doen naar hormoonverstorende stoffen als in 'De Pil', die de reproductie van vissen kunnen belemmeren.

SWNM: 'Verkeerde accenten milieubeleid door gebrek (praktijk)kennis'

De SWMN is opgericht door visserijbiologen als voormalig RIVO-onderzoeksdirecteur dr. Dolf Boddeke en dr Paul Hagel, in samenwerking met vissers en boeren als Jan van der Geest. Zij pleiten voor praktijkgericht onderzoek, dat de werkelijke bedreigingen voor visbestanden van de Noordzee beter aankaart. Het accent van milieubeleid als de Kaderrichtlijn Water ligt volgens SWNM teveel op de aanpak van onschadelijke stoffen.
Minder nutriëntentoevoer - zoals deze richtlijn wil- zorgt juist voor minder visvoedsel en dus minder (jonge)vis in de Zuidelijke Noordzee. Dat stelden Boddeke en Hagel al vast met omvangrijk onderzoek voor het RIVO in 1993, gepresenteerd op het World Fisheries Congres in Athene. Ook voormalig staatssecretaris Tineke Huizinga erkende in 2007, dat de Kaderrichtlijn Water ook in de toekomst zorgt voor minder grote visbestanden in de Zuidelijke Noordzee. Onderzoek naar mogelijk echt schadelijke stoffen als in De Pil en fosfaatvervangers wordt ondertussen verwaarloosd, terwijl opinies over visserij de toon blijven zetten.
Urker boomkorvisser Jurie Post: 'Als je sommige mensen moet geloven die zelden op zee komen, vissen wij ieder jaar opnieuw de zee weer leeg', grapt hij. 'Moderne vissers werken juist volgens de filosofie van duurzaam gebruik van de natuur, zij leveren mensen waardevol en gezond voedsel, gewoon uit onze eigen Noordzee. De natuur gaat dagelijks door onze handen. Daarom zijn wij ook bezorgd over andere zaken, die het ecosysteem echt kunnen bedreigen. Niet uit zweverigheid. Maar gewoon, omdat ons bestaan afhangt van de gezondheid van de zee. Ik wil mijn bedrijf graag kunnen overdragen aan mijn zoon, zodat hij dit natuurberoep ook mag beoefenen.'

--------------------------Einde persbericht------------------------

SWNM- handreiking Visserijfeiten

Visserij is marginale activiteit op Noordzee

Populaire verhalen over 'verwoesting van de zeebodem door vissers'worden niet door onderzoek en praktijk gesteund. Het gros van de Noordzee blijft jaarlijks nagenoeg onbevist. Uit ICES-data blijkt dat intensieve visserij is beperkt tot 8 kleine concentratiegebieden waar jaarlijks veel platvis voorkomt. Op het continentaal plat van Nederland werd volgens onderzoek van Adriaan Rijnsdorp uit 1997 ongeveer 66 procent van het oppervlak minder dan ééns per jaar bevist, en 25 procent zelfs minder dan ééns in 4 jaar. De effecten op de zanderige zeebodem, zijn merendeels al na maximaal 37 uur onzichtbaar dankzij de hoge natuurlijke dynamiek op de stormachtige Zuidelijke Noordzee. Rust bestaat hier niet.

Duurzaam beheer werkt, zo toont internationaal onderzoek

Claims van Greenpeace als '80 procent van de zee wordt overbevist', of 'de zee is in 2050 leeg als er geen zeereservaten komen', berusten op opinies, niet op feiten. Al sinds 2000 bevindt de visserijdruk op de Noordzee zich binnen de zogeheten 'Maximum Sustainable Yield'(MSY), zo blijkt uit de mondiaal meest omvangrijke studie aan visbestanden 'Rebuilding Global Fisheries' van Boris Worm en Ray Hilborn in Science in 2009. MSY is de door visserijbiologen vastgestelde grens voor een duurzame visserij.
Schoolvoorbeeld is de Noordzee haring, die zich zo sterk herstelde dat hij nu onder het MSC-label voor goed visserijmanagement wordt verkocht. Overbevissing blijft vooral een probleem in Derde Wereldlanden. Worm en Hilborn melden dat wereldwijd 14 procent van beviste bestanden is overbevist, een getal dat de schatting nadert van 19 procent overbevissing door FAO. Wel heeft 64 procent van de bestanden een beter beheer nodig.
Clubs als Greenpeace pleiten voor zeereservaten, terwijl Nederland al sinds 1989 een zeereservaat kent: de Scholbox, een gebied groter dan Nederland waar geen zware visserschepen mogen komen. In die Scholbox nam de platvisstand echter áf, de jonge vis zwom uit het reservaat weg, zo toont Imares-onderzoek in 2010.

*

Links:
http://www.swnm.nl



Razende Robot Reporter