Interprovinciaal Overleg (IPO)



Provincies nauw betrokken bij landelijke aanpak watertekort


1 juni 2011

In IPO-verband zijn de gezamenlijke provincies nauw betrokken bij de landelijke aanpak van het watertekort als gevolg van de droogte van de afgelopen periode. Het IPO is vertegenwoordigd in de Landelijke Coördinatiecommissie Water (LCW), die in geval van watertekorten de waterverdeling in Nederland coördineert. De LCW heeft als rol dreigende problemen tijdig te signaleren, maatregelen tussen verschillende beheerders te coördineren en de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu te adviseren over te nemen maatregelen. Het IPO vertegenwoordigt de belangen van de provincies bij de LCW en informeert de LCW over standpunten van de provincies inzake watertekortsituaties. Gezien de aanhoudende droogte komt de LCW momenteel wekelijks bijeen. De LCW adviseert het Management Team Watertekorten (MTW), die afgelopen week voor het eerst sinds 2003 weer bijeen is gekomen. Ook in het MTW is het IPO vertegenwoordigd.

Provincies verantwoordelijk voor grondwater

De provincies hebben een rol bij de aanpak van watertekort omdat zij onder meer verantwoordelijk zijn voor het beleid ten aanzien van grondwater. De droogte heeft gevolgen voor de grondwaterstanden, die dan ook worden gevolgd. Daarnaast zijn de provincies verantwoordelijk voor kaderstelling en normering van de regionale waterkeringen. De provincies zien erop toe dat de waterschappen de regionale keringen door middel van toetsing en verbetering aan de vereisten laten voldoen. Met name in perioden van droogte is het van belang dat veenkaden goed worden geïnspecteerd om te voorkomen dat deze verschuiven, zoals in
2003 in Wilnis gebeurde. Gezien de samenhang van het hoofdwatersysteem en het regionale watersysteem heeft de provincie ook een verantwoordelijkheid bij besluiten over waterverdeling bij aanhoudende droogte. De provincies hebben per regio de verdringingsreeks met de rangorden van belangen voor de waterverdeling vastgesteld in de diverse waterverordeningen van de waterschappen of in de provinciale Omgevingsverordeningen. Voorts zijn de provincies belast met het toezicht op de waterschappen. In dat kader worden de provincies geïnformeerd door de waterschappen wat betreft de genomen maatregelen en de afkondigingen van noodverordeningen.

Blauwalgen

In droge en warme perioden kunnen problemen optreden met blauwalgen in het oppervlaktewater. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor zwemwater. De provincies zijn verantwoordelijk voor het aanwijzen van zwemwaterlocaties en zien er op toe dat deze voldoen aan de vereisten voor volksgezondheid. Bij de aanwezigheid van blauwalgen kunnen zwemlocaties door de provincie worden gesloten. De eerste gevallen hiervan hebben zich in het begin van dit badseizoen reeds voorgedaan. Dossier:
Water

Heeft u een vraag of op een opmerking over dit bericht? Neemt u dan contact op met de afdeling Communicatie: Communicatie@ipo.nl of 070 888 1294