Gemeente Helden

Ereburger Egchel krijgt eigen woonwijk

Giel Peeters is een naam die vele dierbare herinneringen oproept bij mensen uit Egchel, Helden en Panningen. Voor velen was hij niet alleen een inspirerende pastoor, maar ook een vriend en actief verenigingsmens. Doën beej de minse.

Altijd op pad voor de gemeenschap en op zoek naar waar hij mensen een helpende hand kon bieden. "Het is een mooi eerbetoon aan de eerste en enige ereburger van Egchel de nieuwe woonwijk aan de dorpsrand naar hem te vernoemen," aldus Jac Wijnen, die de naam Giel Peetershof voordroeg. De naam past precies bij de gedachte achter de nieuwe woonwijk: samen en in vrijheid invulling geven aan de toekomst en je (t)huis. Goed voor mekaar.

Giel Peeters werd geboren op 7 februari 1933 aan het Mariaplein in Helden-Dorp. Hij was de vierde zoon van Gerardus Peeters en Henrica Bruijnen uit een gezin van tien kinderen. Op 21-jarige leeftijd trad hij in bij de Heren Lazaristen in Panningen en zeven jaar later werd hij tot priester gewijd. In het voorjaar van 1961 volgde de benoeming tot pastor voor de Nederlandse emigranten in Zuid-Frankrijk. Hij woonde bijna elf jaar bij een Franse pastoor in Saint-Laurent-de-Céris. Voor kost en inwoning verleende hij assistentie in drie kleine Franse dorpjes.

Op 1 december 1971 werd hij aangesteld als legeraalmoezenier bij de Koninklijke Landmacht en te werk gesteld in 't Harde, waar hij tevens pastoor werd van de parochie `De Goede Herder'. In februari 1974 werd Giel Peeters overgeplaatst naar de TRIS (Troepenmacht in Suriname) en woonde hij bijna twee jaar in Paramaribo. Op de Onafhankelijkheidsdag van Suriname (25 november 1975) keerde hij met de laatste Nederlandse militairen naar Nederland terug.

De aalmoezenier ging vervolgens aan de slag op de kazernes is Roermond, Seedorf (Duitsland), Venlo en Weert. Toen zijn oud-leraar, pastoor Konings, vanwege zijn slechte gezondheid in 1990 naar het klooster in Panningen terugkeerde, ging Giel Peeters hem vervangen en werd hij waarnemend pastoor van de Sint-Jacobusparochie in Egchel. In 2009 overleed Giel Peeters op 76-jarige leeftijd.

Giel Peeters was niet alleen pastoor binnen zijn parochie, maar zette zich ook op verschillende vlakken in voor de gemeenschap. Zo was hij actief binnen vele verenigingen, een gepassioneerd columnist voor verschillende bladen en samensteller van vijf boekjes over de Pastoor van Chantresac.

De Katholieke Bond van Ouderen (KBO) in Egchel kon ieder jaar op hem rekenen als quizmaster bij de jaarvergadering en vele kinderen van Egchel hebben les van hem gehad als godsdienstleraar op de basisschool. Kenmerkend was ook zijn droge humor. Tijdens zijn 50-jarig priesterfeest in Egchel werd hij benoemd tot eerste en tot nu toe enige ereburger. Nadat hij van alle kanten lof toegezwaaid kreeg, was zijn eerste reactie: "Ik heb nooit geweten dat ze in Egchel zo'n geweldige pastoor hadden."

Het is dus niet voor niets dat de gemeenschap van Egchel de nieuwe woonwijk vernoemd naar hún pastoor. Giel Peetershof staat namelijk symbool voor de woorden: samen, vrijheid, natuur en toekomst. Giel Peetershof. Goed voor mekaar.

www.gielpeetershof.nl
@GielPeetershof