Provincie Limburg

Gouverneur Frissen brengt werkbezoek aan NAVO

Gouverneur Frissen brengt werkbezoek aan NAVO

Commissaris van de Koningin in Limburg L.J.P.M. Frissen brengt woensdag
1 juni een werkbezoek aan Brussel. Daar zal hij onder meer overleg voeren over de Allied Joint Force Command (JFC) in Brunssum.

In de Nederlandse Ambassade in Brussel spreekt de Gouverneur eerst met Henne Schuwer, ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden in België. Later op de dag is een gesprek gepland met ambassadeur Frank Majoor, Permanent Vertegenwoordiger van het Koninkrijk der Nederlanden bij de NAVO.

Belangrijk gespreksthema is volgens Gouverneur Frissen het belang van de NAVO-vestiging in Brunssum. "In mijn contacten in Brussel en Den Haag benadruk ik al jaren de economische waarde die dit hoofdkwartier heeft voor Brunssum en heel Zuid-Limburg. Het is van groot belang om op kansen in te spelen, vanwege de economische en demografische omstandigheden in deze regio."

Het JFC in Brunssum is een van de drie operationele commandocentra van de NAVO in Europa. De overige twee zijn gevestigd in het Italiaanse Napels en het Portugese Lissabon. Het hoofdkwartier in Brunssum speelt tevens een belangrijke rol in de aansturing van de International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan. De NAVO stuurt aan op een aanpassing in de commandostructuren. "Daarom vind ik het opportuun om invloed uit te oefenen op mogelijke besluitvorming die in de komende weken binnen de NAVO plaatsheeft."

De NAVO is sinds 1967 aanwezig met commandocentra in Zuid-Limburg, aanvankelijk met Afcent, vervolgens Afnorth en sinds 2004 het Allied Joint Force Command. "Op het vlak van directe in indirecte werkgelegenheid en andere economische spin-off is de NAVO al decennia een factor van betekenis", aldus Gouverneur Frissen. "In mijn gesprekken in Brussel zal ik dat opnieuw aan de orde stellen."