Rijksvoorlichtingsdienst

Prinses Màxima bij uitreiking eerste diploma's Nibud Geldexamen

RVD, 18 mei 2011, nr. 119

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden is woensdagochtend 1 juni 2011 aanwezig bij de uitreiking van de eerste Nibud Gelddiploma's aan leerlingen van groep 8 van basisschool De Kralingsche school in Rotterdam. De leerlingen hebben hiervoor het bijbehorende lesprogramma van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) gevolgd.

Vanwege het groeiend aantal jongeren met geldproblemen heeft het Nibud begin 2011 het Geldexamen en het bijbehorend lesprogramma financiële educatie geïntroduceerd. Leerlingen uit de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs leren hierdoor bewust om te gaan met geld. Ook worden zij voorbereid op het voortgezet onderwijs waarin veel van hen wordt gevraagd op het gebied van financiën. Bijvoorbeeld kantinebezoek, kleedgeld, schooluitjes en reclameverleidingen. Omdat het programma past in het bestaande rekenonderwijs hoeven scholen geen extra tijd vrij te maken. Inmiddels volgen ruim 1000 leerlingen in Nederland het programma.

Kinderen die het Nibud Gelddiploma gehaald hebben zijn onder meer op de hoogte van de belangrijkste financiële begrippen, weten wat de consequenties zijn van lenen en welke spaarmogelijkheden er zijn. Daarnaast kunnen zij uitgaven plannen, met een kritische blik naar reclames kijken en zelf hun bankzaken regelen.

Het Nibud Geldexamen is gemaakt op initiatief van financieel dienstverlener Deloitte in samenwerking met het Nibud en uitgeverij ThiemeMeulenhoff.

Noot voor redacties (