Gemeente Zwolle

Zwolle blijft gericht investeren in de stad

Met de perspectiefnota 2012 - 2015 (PPN) geeft het bestuur zicht op de keuzes voor de komende vier jaar. Het college doet met de PPN voorstellen aan de raad voor de ontwikkelingen op middellange termijn en de structurele uitgaven. Het collegeakkoord vormt hiervoor de basis. De uitgangspositie van Zwolle is goed. Zwolle is een sterke vitale stad waarin het college wil blijven investeren met behoud van haar sociale gezicht. Zo hebben investeringen in onder andere de Spoorzone, de Binnenstad, het Anker en onderwijshuisvesting voorrang gekregen omdat zij de basis vormen voor een sterke stad. Juist in een periode wanneer de toekomst onzeker is en de financiën onder druk staak, vraagt dit dat er duidelijke keuzes worden gemaakt. Keuzes die maken dat Zwolle sterker uit de crisis komt.

Perspectiefnota 2012 - 2015 (3 MB)

Compacte en wendbare overheid

Veranderingen op lokaal en rijksniveau zoals het tekort op het lokale sociale beleid en de decentralisatie van taken op de terreinen van zorg, jeugd en werk vragen dat de gemeente zicht heroriënteert op haar rol. Zwolle streeft naar een compacte, professionele en wendbare overheid die een gelijkwaardige partner is in de samenleving. Om dit te realiseren zoekt zij verbinding met haar inwoners, maatschappelijke partners en bedrijven. "We geven hierbij ruimte aan de maatschappij die steeds meer een netwerkorganisatie wordt, we gaan uit van actief burgerschap. Tegelijkertijd blijven we, samen met de samenleving, groepen die dat nodig hebben ondersteunen zodat iedereen naar vermogen kan bijdragen aan en participeren in de samenleving", legt wethouder Gerrit Piek uit. Veranderingen bieden kansen voor nieuwe innovatieve werkwijzen. Kansen liggen er ook op het gebied van participatie en duurzaamheid. Beide onderwerpen worden de komende jaren verder geconcretiseerd en verankerd in de stad.

Investeren

Zwolle wil gericht blijven investeren in die programma's en projecten die essentieel zijn voor het economisch en het sociaal maatschappelijk functioneren van de stad. Hiertoe is een investeringsprogramma opgesteld. Bij de overwegingen is nadrukkelijk gekeken naar de urgentie en naar mogelijkheden om de investering tot na 2015 uit te stellen. Voor deze investeringen geldt dat de ontwikkelingen op de markt zijn nog niet zodanig zijn dat deze projecten voor 2015 om een investering vragen.
Urgente investeringen zijn de Spoorzone, de Binnenstad en de bereikbaarheid van de stad. Deze programma's vormen de basis voor een economisch sterke stad. Op sociaal maatschappelijk gebied zijn het Anker, onderwijshuisvesting, de Fundatie en Hedon als urgente investeringen opgenomen.

In deze PPN doet het college ook voorstellen om knelpunten in het huidige beleid op te lossen. Deze knelpunten bevinden zich vanwege het rijksbeleid en de ontwikkelingen bij sociale zaken, op het sociale terrein. Zo wordt structureel voor de Wmo EUR 800.000 beschikbaar gesteld en voor sociale voorzieningen EUR 2,5 miljoen. Ook de buurtbemiddeling wordt, omdat het een succesvol voorbeeld is van Samen Maken We de Stad, dankzij een structurele investering van EUR 55.000 voortgezet.

Bezuinigingen

Om te kunnen blijven investeren in de stad, moet de gemeente ook bezuinigen. Zwolle gaat uit van een aanvullende bezuinigingsopgave van EUR 8 miljoen, waarvan EUR 4 miljoen op beleid en EUR 4 miljoen op bedrijfsvoering. Zwolle zet in op een compactere organisatie met een formatiereductie op de beleids- en overige ondersteunende functies van ruim 100 fte.

Bij deze bezuinigingsoperatie staan de maatschappelijke opgave en innoverende werkwijzen centraal. De gedachte dat iedereen mee moet kunnen doen is het uitgangspunt. In Zwolle is plek voor iedereen waarbij uitgegaan wordt van actief burgerschap en eigen verantwoordelijkheid. In de praktijk betekent dit dat Zwolle een beroep doet op haar inwoners, bedrijven en instellingen om hun energie en deskundigheid voor de stad in te zetten. Deze lijn heeft met Samen Maken We de Stad al een stevige basis gekregen en wordt doorgezet in het programma participatie.