Gemeente Barneveld


Parkeerregulering Barneveld Centrum 2011

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de Notitie Parkeerregulering Barneveld Centrum 2011. Met deze notitie Parkeerregulering wil de gemeente dat in het centrum meer ruimte ontstaat voor het winkelend publiek, er meer parkeerterreinen voor betaald parkeren komen, het vergunningenbeleid wordt uitgebreid en versoepeld en dat de communicatie over het parkeerbeleid wordt verbeterd. Naar aanleiding van deze notitie Parkeerregulering wordt de gemeenteraad gevraagd de Parkeerverordening 2011 en de Verordening Parkeerbelastingen 2011 vast te stellen en de benodigde middelen voor de uitvoering van het parkeerbeleid beschikbaar te stellen.

De aanloop naar dit parkeerbeleid
In de afgelopen jaren is in diverse notities en plannen aandacht besteed aan verschillende aspecten van parkeren en zijn diverse regulerende maatregelen doorgevoerd zoals betaald parkeren en parkeren voor vergunninghouders. Er zijn metingen uitgevoerd om een goed beeld van de situatie te hebben. Om een toekomstgericht en consistent beleid te kunnen blijven voeren, heeft de gemeente de Notitie Parkeerregulering Barneveld Centrum opgesteld.

Het parkeren is in integraal verband bezien en de gemeente heeft geïnventariseerd wat al is geregeld en wat op de korte of langere termijn extra geregeld moet worden dan wel aanpassing behoeft. In de notitie doet de gemeente voorstellen om het parkeren in het centrum van Barneveld te blijven faciliteren.

Het beleid is een verdere uitbouw van hetgeen door de gemeenteraad in 2006 (Parkeernotitie Barneveld-centrum september 2006) en 2009 (rapport Parkeren centrum Barneveld 1 december 2008 van de Parkeercommissie) is besloten, afgezet tegen en geijkt op de huidige situatie.

Hoofdlijnen parkeerbeleid
Het nieuwe parkeerbeleid houdt de volgende in:

* De gemeente stemt de vraag en het aanbod in parkeerplaatsen op elkaar af, waarbij de parkeerdruk in de toekomst acceptabel blijft (kleiner dan 90%)

* De parkeerplaats aan de Vetkamp wordt uitgebreid met circa 65 parkeerplaatsen

* Het betalingsgemak wordt vergroot omdat het nieuwe pinnen wordt ingevoerd

* Op het Torenplein wordt achteraf betaald parkeren ingevoerd
* Het systeem van `belparkeren' wordt ingevoerd, zodat het effect van achteraf betaald parkeren overal mogelijk wordt.
* In de voorstellen is rekening gehouden met de per 1 juli 2011 in te voeren ministeriële maatregel waarbij de gemeenten btw over de inkomsten uit parkeergarages en terreinen met slagbomen moet afdragen.

* In de voorstellen is rekening gehouden met een bezuinigingsopdracht van de gemeenteraad voor een bedrag van EUR 100.000,- in 2011, EUR 200.000,- in 2012 en EUR 300.000,- in 2013.

De vraag aan de gemeenteraad
De gemeente vraagt de raad om in de vergadering van juni de volgende beslissingen te nemen:

1. Vaststellen van de Parkeerverordening 2011;
2. Vaststellen van de Verordening Parkeerbelastingen 2011 inclusief de tarieventabel;

3. De investering van EUR 375.000 voor de uitbreiding van het parkeerterrein Vetkamp met circa 65 plaatsen, ineens te dekken uit de reserve parkeervoorzieningen;

4. Een krediet van EUR 472.000, waarvan de lasten meegenomen zijn in de financiële opzet van de uit te voeren maatregelen, ter beschikking te stellen voor de uitvoering van de maatregelen.

Indien de gemeenteraad hiermee instemt, worden de voorstellen uitgewerkt en uitgevoerd.

Planning
De Notitie Parkeerregulering Barneveld Centrum wordt op 14 juni 2011 in de commissie Bestuur besproken. Aansluitend staat de besluitvorming geagendeerd voor de gemeenteraadvergadering op 28 juni 2011.

Documenten


* parkeerregulering Barneveld centrum 18-5-2011.pdf
* concept Raadsvoorstel Notitie Parkeerregulering Barneveld centrum 2011.pdf

* Tarieventabel parkeren 2011 (nieuw) (4).pdf
* concept verordening parkeerbelastingen 2011.pdf
* Parkeerdrukmeting gemeente Barneveld 2010.pdf

Meer informatie

Vergaderingen raad Vergaderingen commissies

Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, e-mail: info@barneveld.nl