Gemeente Winterswijk

Raad stemt in met uitwerken duurzaam energiebedrijf

Raad stemt in met uitwerken duurzaam energiebedrijf

31 mei 2011
Op donderdag 26 mei heeft de gemeenteraad onder andere vergaderd over het duurzaam energiebedrijf, jaarrekening en jaarverslag 2010, de bezuinigingsopdracht voor de bibliotheek en het bestuursakkoord. Hieronder vindt u de belangrijkste besluiten.

Akkoordstukken

De volgende onderwerpen zijn zonder verdere behandeling akkoord bevonden:


1. Subsidieverordening Achterhoek bespaart 2011


2. Voorstel van de raadswerkgroep Nationaal Landschap


3. Nota gebiedsontwikkeling Steengroeve e.o. en het bijbehorende convenant


4. Jaarverslag 2010 en Begroting 2011 van Rekenkamercommissie Aalten, Oost Gelre en Winterswijk


5. Integraal Veiligheidsplan 2011-2014


6. Gemeenschappelijke Regeling Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers

Bespreekstukken

Duurzaam Energiebedrijf

Op 29 mei 2009 heeft de raad het college Via een motie gevraagd onderzoek te doen naar een duurzaam energiebedrijf. Op 20 mei 2010 heeft de gemeente in samenwerking met het bedrijfsleven een energietop georganiseerd. Op 3 augustus 2010 heeft het college het plan van aanpak verkenningsfase Duurzaam Energiebedrijf vastgesteld. Het college heeft de raad voorgesteld kennis te nemen van de verkenningsstudie Duurzaam Energiebedrijf en in te stemmen met het verder uitwerken van het Duurzaam Energiebedrijf in de planfase en projecten op dit gebied faciliteren. De raad heeft unaniem ingestemd met dit voorstel.

Bestemmingsplanwijziging bedrijfswoning terrein Coöperatieve Werktuigenvereniging Miste

Het college heeft de raad voorgesteld in beginsel in te stemmen met het opstarten van de planologische procedure. De raad heeft hiermee unaniem ingestemd.

Geluidsnormen muziekactiviteiten in horeca-inrichtingen

Het college heeft de raad voorgesteld de geluidsnormen voor horeca-inrichtingen op te trekken naar 65 dB(A) en de Algemeen Plaatselijke Verordening op dit punt aan te passen. De raad heeft hiermee unaniem ingestemd.

Jaarrekening 2010 en Jaarverslag 2010 gemeente Winterswijk

Het college heeft op 26 april 2011 de jaarrekening 2010 en het bijbehorende verslag in concept vastgesteld en heeft de raad gevraagd de beide stukken vast te stellen. De raad heeft hiermee unaniem ingestemd.

Bezuinigingsopdracht Stichting Bibliotheek Oost-Achterhoek

Het college heeft de raad voorgesteld het ACTA-advies uit de nota `Naar een nieuw concept van bibliotheekwerk in de Oost-Achterhoek' over te nemen voorzover deze gaan over de jaren 2011, 2012 en 2013 en daarbij te kiezen voor het consensusmodel. Verder heeft het college de raad voorgesteld eenmalig een bedrag van EUR 250.000 op te nemen in de programmabegroting voor 2012 in verband met frictiekosten. De raad heeft hiermee ingestemd met 17 stemmen voor (WB, PvdA, CDA, PW, VVD) en 2 tegen (SP).

Motie bestuursakkoord

PvdA, PW en SP hebben ter vergadering een motie ingediend om alleen in te stemmen met het bestuursakkoord als het financieel kader Wet werken naar vermogen geen deel meer uitmaakt van het bestuursakkoord dat nu voorligt. Zij hebben het college daarbij verzocht er bij de VNG op aan te dringen een apart traject op te zetten waarin het financiële kader van de Wet werken naar vermogen verder wordt uitgewerkt, met een duidelijke knip tussen uitkeringsgelden en reïntegratiegelden, zodat zij niet alleen in letter maar ook in uitvoering mogelijk wordt. De raad heeft deze motie verworpen met 13 stemmen tegen (CDA, VVD, WB) en 6 voor (PvdA, SP, PW). De SP brengt een motie in om tegen het bestuursakkoord te stemmen. Deze motie is met de stemmen van de SP-fractie voor verworpen. Het voorstel van het college om in te stemmen met het bestuursakkoord mits voldoende financiële garanties geven worden, wordt aangenomen met 13 stemmen voor (CDA, VVD, WB) en 6 tegen (PvdA, SP, PW)

Meer informatie?

Het verslag van de raadsvergadering vindt u in de loop van juni op de website onder Bestuur en politiek>Raad>Vergaderingen gemeenteraad>Verslagen raadsvergaderingen 26-05-2011.