Gemeente Boxmeer


Toekennen Boxmeerse Bok aan pastoor Tolboom

Op zondag 29 mei 2011 nam pastoor Tolboom afscheid van de parochie in Overloon.
Vanwege zijn bijzondere verdiensten voor de samenleving van onder andere Overloon, op zowel sociaal, maatschappelijk en cultureel gebied, heeft het college besloten de Boxmeerse Bok toe te kennen aan pastoor Tolboom. Op 29 mei 2011 is deze onderscheiding tijdens een gezellig samenzijn met al de parochianen aan hem aangeboden.

Na negen jaar als missionaris gewerkt te hebben op de Filippijnen, vier jaar parochiewerk in Sittard en vijftien jaar pastorale zorg in het verpleeghuis St. Joseph te Tilburg is pater Tolboom tot pastoor in de parochie H.H. Theobaldus en Antonius van Padua benoemd op 1 oktober 1993. Daarnaast is hij vanaf 1 september 2001 in de parochie van St Joseph te Stevensbeek als pastoor werkzaam. Toen op 1 maart 2003 de pastorale eenheid Overloon-Stevensbeek-Westerbeek gestalte kreeg, werd hij eveneens de officiële pastoor van Westerbeek.

BWtol0232

Hij heeft zich altijd met hart en ziel ingezet voor de samenleving van Overloon en omgeving. Zijn inzet was groot en toegewijd voor het vele pastorale werk. Pastoor Tolboom wist zich gesteund door een groot aantal vrijwilligers voor wie hij een grote inspirator was en waarmee iedereen uitstekend kon samenwerken. In Overloon, maar ook in de gehele regio Boxmeer is pastoor Tolboom zeer geliefd.
Ook op sociaal, maatschappelijk en cultureel gebied heeft hij bijzonder veel gedaan.
Pastoor Tolboom was een harde werker en vroeg weinig voor zichzelf. Alle aandacht en sympathie ging naar de mensen in zijn omgeving. Ouderen en zieken konden op zijn grote belangstelling en medeleven rekenen, evenals zij die een dierbaar persoon verloren. Ook het werken met kinderen en jonge mensen ging hem goed af. Pastoor Tolboom deed dit met grote zorgvuldigheid en originaliteit. Bijzondere gebeurtenissen wist hij met boeiende themavieringen gestalte te geven. Ook na het bereiken van de 65-jarige leeftijd was er voor de pastoor geen enkele reden om te stoppen met de werkzaamheden voor de parochie.