Groenlinks Assen



Assen en de kernenergie? Dacht het niet!

In het door GroenLinks ingediende initiatiefraadsvoorstel dat op 9 juni opiniërend in de raadsvergadering aan de orde is, onderbouwt GroenLinks waarom kernenergie geen oplossing biedt voor de elektriciteitsvoorziening in Nederland. Daarnaast doet de GL-fractie een aantal voorstellen om Assen te vrijwaren van kernenergie, zodat de gemeente geen medeverantwoordelijkheid draagt voor de bouw van nieuwe kerncentrales en het langer openhouden van de bestaande kerncentrale in Borssele.

De gemeente Assen heeft duurzaamheid hoog op de agenda staan. Duurzaamheid en kernenergie zijn niet met elkaar te verenigen. GL wil daarom dat Assen het goede voorbeeld geeft door het grondgebied van Assen uit te roepen tot kernenergievrij gebied.

Gezien het huidige energiebeleid van de regering en het voornemen om een tweede kerncentrale te bouwen, waar landen als Duitsland en Zwitserland onlangs hebben aangekondigd definitief afscheid te nemen van kernenergie, is dit zeker geen overbodig signaal.

Vervolgens dient op een cruciaal moment de juiste keuze te worden gemaakt en moet er geïnvesteerd worden in duurzame energiebronnen en de doorontwikkeling daarvan. Alleen op die manier kunnen we een stabiele en duurzame energievoorziening voor de volgende generaties garanderen.