GroenLinks

Vrijdag 27 mei 2011, 18:29u - Linda Voortman

* voedselveiligheid

* volksgezondheid

* zorg

Haal zorgen weg over komkommerbacterie

GroenLinks stelt mondelinge vragen en wil een spoeddebat over de mogelijke besmetting van Nederlandse komkommers met de schadelijke EHEC-bacterie. GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman wil van minister Schippers weten welke risico's Nederlandse consumenten lopen. Dinsdag bij het vragenuurtje wil ze duidelijkheid van de minister.

Voortman: "We worden nu in slaap gesust met het advies onze komkommers te schillen. Ik heb altijd geleerd dat het gezond is om rauwkost te eten, maar nadat eerst het advies kwam mijn radijsje te koken, is nu ook de komkommer verdacht. Antibioticagebruik kweekt resistente bacteriën op onze groente en in ons vlees. Mensen maken zich zorgen, maar het kabinet adviseert de dunschiller."

De gevaarlijke EHEC-bacterie is in Duitsland aangetroffen op drie komkommers die afkomstig zijn van een teler in het Spaanse Málaga. Een vierde gecontroleerde komkommer zou afkomstig zijn uit Nederland. De Spaanse autoriteiten zouden in het bezit zijn van een brief uit Hamburg met die informatie, meldt de Duitse krant Bild.

Voortman wil dat Schippers de Kamer informeert.