KNHS

Oranje kwartet sluit landenwedstrijd in Rome winnend af (2) 27 mei 2011


ROME (KNHS) - Nadat het Nederlandse springruiterteam de eerste manche van de FEI Top League wedstrijd met negen strafpunten had afgesloten, waardoor ze de vierde plek met de Britten deelden, had het er alle schijn van dat ze net dat ene springfoutje te veel hadden gemaakt om te kunnen winnen. Maar het was een uiterst zware landenwedstrijd waarin van de 36 combinaties slechts acht combinaties foutloos bleven, en in de tweede ronde waren het er slechts vier. "Het is voor ons in de tweede manche een perfecte inhaalrace geworden, waardoor we één van de meest prestigieuze landenwedstrijden ter wereld - de eerste werd in 1928 verreden - winnend wisten af te sluiten", verwoorde bondscoach Rob Ehrens de gevoelens treffend.

Nederland ging in de tweede ronde ijzersterk van start met een foutloze rit van Eric van der Vleuten (Mierlo) met VDL Groep Utascha SFN, gevolgd door een even fraaie foutloze ronde van Harrie Smolders (Hooge Mierde) met Regina Z. "In de eerste ronde reed ik een mooiere rit, maar de tweede was effectiever", reageerde Smolders bij het verlaten van de ring. Even later vertelde Smolders dat hij de afstand tussen twee hindernissen, de hindernissen vijf en zes, in de eerste manche in zes galopsprongen had overbrugd en in de tweede in vijf. Dat bleek beter te passen waardoor ik ook in een iets hoger tempo rondreed. "Daardoor leek het niet alleen alsof ik aanvallender reed, maar dat deed ik ook", aldus Smolders.
Eric van der Vleuten baalde van één fout in de eerste omloop. "Dat foutje op de triple had mijn paard niet verdiend. Voor mijn gevoel kwam ik mooi bij deze hindernis, maar het resulteerde door een uiterst licht touché toch in een springfout", aldus Van der Vleuten senior. Gerco Schröder (Tubbergen) reed beide manches foutloos, maar kreeg ook beide keren een tijdfout aan zijn oranje rijjas. En daarmee was hij niet de enige, want in totaal werd maar liefst 26 maal in de 63 ritten een tijdfout in rekening gebracht. "Jammer, maar ik wilde persé foutloos blijven en geen risico nemen. Daarbij is mijn Eurocommerce New Orleans niet de snelste. Maar liever tweemaal een tijdfout dan met meer risico een springfout", vertelde Schröder.
Jeroen Dubbeldam (Weerselo) hoefde alleen in de eerste manche in actie te komen. "Ik heb de eerste twee Nederlandse paarden zien springen en ik vond dat ze beiden zeer goed sprongen. Zowel Utascha SFN als Regina Z hadden het in ieder geval verdiend om met één springfout minder aan de streep te komen. In de tweede ronde wisten ze gelukkig foutloos te blijven. Dat was mooi en onderstreept ook het feit dat beide paarden uitnemende springpaarden zijn", aldus Dubbeldam, die zeer content was met zijn prestatie. "Ik wist dat ik, om met het Oranje kwartet in de race te blijven voor een hoge klassering, in de eerste manche foutloos diende te blijven. Dat lukte met BMC Van Grunsven Simon gelukkig en ik denk dat onze rit zonder meer een overtuigende foutloze ronde was".

Ook bondscoach Rob Ehrens was een uiterst tevreden mens. "Het doel was dat we na Sankt Gallen - dat is volgende week - ongeveer een twintigtal punten hadden willen verzamelen. We staan nu op de derde plek met 13.5 p en dat is slechts twee punten achter de leidende Ieren, die van de zesde plek na de eerste manche opklommen naar de derde plek, achter België. Dus liggen we op schema. Ons eerste doel blijft dit jaar het EK in Madrid. Daarom gaan we na Sankt Gallen weer in goed overleg met de ruiters om een solide plan neer te leggen, waarin Madrid het einddoel is, en waarin we op weg naar de finalewedstrijd van deze competitie, die in Rotterdam wordt verreden, de nodige punten bij elkaar willen sprokkelen. We hebben nu meer zeer goede paarden tot onze beschikking dan in het afgelopen jaar en die zullen we met beleid laten deelnemen aan de wedstrijden, om met een topteam in Madrid op het EK aan de start te komen", aldus Ehrens.

In de tweede manche kantelde de wedstrijd volledig. Nederland stond na de eerste manche samen met de Britten vierde met negen strafpunten, achter Frankrijk met twee, België met vijf en de USA met 8. Na drie Franse ruiters kregen zij in ieder geval een dozijn strafpunten bij hun twee opgeteld. De Amerikanen kregen er minimaal twintig bij en de Belgen minstens 13. De Britten moesten ook minimaal negen strafpunten accepteren. Omdat Nederland bij het resultaat van de eerste manche, negen strafpunten, slechts die ene van Schröder hoefde bij te tellen had Nederland na drie ruiters de overwinning, de eeuwige roem, tien punten en 60.000 euro al in de zak.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info: www.piazzadisiena.com

Uitslag FEI Nations Cup (1.60m):


1) Nederland - 10

- Eric van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Utascha SFN ( Lux x Indoctro) - (8) + 0

- Harrie Smolders (Hooge Mierde) - Regina Z - 8 + 0
- Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce New Orleans - 1 + 1
- Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - BMC Van Grunsven Simon (Mr. Blue x Polydox) - 0 - NG

2) België - 14

3) Ierland - 21

4) Frankrijk - 23
4) Duitsland - 23
4) Groot-Brittanië - 23
7) USA - 32
9) Denemarken - 55

-) Italië - 52 (telt niet mee in klassement)

Tussenstand:


1) Ierland - 16

2) België - 14

3) Nederland - 13.50

4) Duitsland - 10

5) Groot-Brittannië - 9

6) Frankrijk - 6

7) USA - 5.5

8) Denemarken - 2

Programma FEI Nations Cup wedstrijden:

St.Gallen (Zwi) - 2/5 juni
Falsterbö (Zwe) - 7/10 juli
Aken (Dui) - 12/17 juli
Hickstead (Eng) - 28/31 juli
Dublin (Ier) - 3/7 aug.
Rotterdam (Ned) - 25/28 aug.

Foto winnende Oranje team door: www.melissen.net