Gemeente Zederik


Schadeclaim afgewezen, gemeente in het gelijk gesteld

Op donderdag 19 mei jl. vond in het gemeentehuis in Meerkerk een persconferentie plaats over het conflict met de familie Krouwel uit Ameide. Daarmee zet de gemeente van haar kant een punt achter de zaak. Op initiatief van de gemeente zijn er in april en mei van dit jaar twee gesprekken met de familie geweest. Daarin heeft de gemeente het aanbod gedaan om de proceskosten die de familie aan de gemeente moet betalen, kwijt te schelden.

Het college wilde in de persconferentie graag volledige openheid van zaken geven, nu de hoogste rechtbank een finale uitspraak heeft gedaan. Het conflict ging over niet toegestane riooloverstorten tussen 1990 en 2000 op het terrein van de familie Krouwel. Tot aan de Hoge Raad hebben drie opeenvolgende rechters de gemeente in het gelijk gesteld en de claim van de familie Krouwel steeds afgewezen. Daarmee is aan deze zaak formeel een einde gekomen.

Wel is de gemeente in een aparte strafrechtelijke procedure door het Gerechtshof in Den Haag tot een voorwaardelijke geldboete veroordeeld vanwege riooloverstorten zonder vergunning. Het Gerechtshof achtte echter niet bewezen dat de overstort verontreiniging van de onderwaterbodem heeft veroorzaakt.

De gemeente betreurt dat de gesprekken geen resultaat hebben opgeleverd. De volgende stap die wordt gezet, is het innen van de proceskosten.