Meer meldingen Commissie integriteit overheid

Persbericht van CAOP

Het aantal meldingen van vermoedens van misstanden bij de Commissie integriteit overheid is in 2010 tot het totaal van 43 meldingen toegenomen. Daarvan zijn er twee in onderzoek genomen. De commissie heeft 38 melders moeten doorverwijzen omdat hun meldingen buiten het geldende Besluit vallen. Voorts hebben drie melders zich alsnog teruggetrokken. Dat staat in het Jaarverslag 2010 van de Commissie integriteit overheid (CIO), een onafhankelijk orgaan waar ambtenaren van de rijksoverheid, politie of defensie terechtkunnen als hun organisatie geen of onvoldoende gehoor geeft bij het signaleren van een mogelijke interne misstand. De CIO adviseert melders steeds hoe verder te handelen en/of verwijst hen door.

CIO-voorzitter Thijs Drupsteen: 'Dat het aantal meldingen toeneemt, kan samenhangen met de verruimde wettelijke basis voor het melden sinds januari 2010 en met de toenemende bekendheid van de CIO. Toch kan het aantal omhoog. Voorwaarde voor melden is dat de cultuur daartoe uitnodigt, werknemers zich veilig voelen en geen hinder ondervinden. Ook moeten organisaties de procedures bekend maken aan hun medewerkers. De CIO ziet graag dat misstanden bespreekbaar zijn.'

Over de CIO
De CIO voert het 'Besluit melden vermoeden van misstand bij Rijk en Politie' van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties uit. Op basis van onderzoek brengt zij advies uit aan de (hoogste) leiding van de betrokken organisatie. Per 1 januari 2010 is het besluit voor het kunnen melden verruimd. Zo zijn de criteria voor misstanden lichter geworden; ook kunnen ambtenaren tot twee jaar na de beeindiging van het dienstverband ze nog melden. In 2007 kwamen er 12 meldingen binnen; in 2008 waren dat er 19 en in 2009 waren het er 29. Het is niet bekend of in de loop der tijd het aantal interne meldingen bij de eigen organisatie ook is toegenomen.

Redenen voor het niet in onderzoek nemen
De redenen dat de CIO gemelde misstanden niet kan behandelen, zijn divers van aard. De betrokken melder en/of organisatie vallen bijvoorbeeld buiten de reikwijdte van het geldende besluit, zoals burgers of organisaties buiten de overheid. Ook hebben melders hun vermoeden niet eerst binnen de eigen organisaties kenbaar gemaakt, zoals de regeling voorschrijft. Verder vallen rechtspositionele conflicten buiten de (beoordelings)bevoegdheid van de CIO omdat daarvoor andere procedures gelden.

Sectoren
De meeste meldingen in 2010 zijn afkomstig van de sectoren Justitie en Politie. Daarnaast is gemeld vanuit de hoek van de ministeries van Verkeer en Waterstaat (Rijkswaterstaat), Buitenlandse Zaken, Defensie, Financiën (Belastingdienst), Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Links:
http://www.commissieintegriteitoverheid.nl
Organisatie info:

CAOP

Het CIO-jaarvers lag staat op www.commissieintegriteitoverheid.nl



Razende Robot Reporter