Gemeente Apeldoorn

Apeldoorn, 24 mei 2011

Geacht college,

Conform art. 34 van het Reglement van Orde van de gemeenteraad willen wij u hierbij de volgende vragen voorleggen, met betrekking tot kijkdagen op zondag.

De fractie van de VVD is verbaasd dat het college bedrijven in Apeldoorn aanschrijft, welke op hun website hebben staan dat producten op zondag kunnen worden bekeken.

In het schrijven aan Car Gallery de Adelaar BV worden de kijkdagen op zondag verboden en hoge dwangsommen in het vooruitzicht gesteld.

Door internet koopt men tegenwoordig net zo makkelijk in Almere, Marum, Assen als in Apeldoorn een auto.

Door advertenties en verkoop via internet is het juist voor gespecialiseerde bedrijven heel aantrekkelijk om potentiële kopers buiten de regio te interesseren.

Op de website van Car Gallery de Adelaar BV stond dat er op zondag alleen mocht worden gekeken en de bezoekers weten dus exact waar ze aan toe zijn. Desondanks heeft u als college besloten, nadat U op zondag 06-02-2011 het bedrijf heeft laten bezoeken en daar heeft kunnen zien dat er alleen werd gekeken, dat kijkdagen op zondag verboden is.

Deze overwegingen roept bij de VVD fractie vragen op.;


* Wat is voor u het relevante verschil tussen een kijkdag en een koopdag?
* U heeft op zondag 6 februari kunnen constateren dat er alleen maar werd gekeken en dat de bezoekers wisten dat er alleen maar mocht worden gekeken. Waarom heeft u toch besloten dat er op zondag niet mag worden gekeken?
* Via verkoop sites zoals marktplaats geven particulieren ook de mogelijkheid om op zondag naar producten te komen kijken. Hoe handhaaft u dat, tot nu toe?
* Aan welke voorwaarden moet Car Gallery de Adelaar BV doen om potentiële klanten op zondag te ontvangen en te laten kijken.

We zien uw beantwoording graag tegemoet,

Namens de VVD fractie,

Sytse Wiering