Kamer van Koophandel

Werkgelegenheid in de regio Amersfoort in 2010 met 2.400 banen gedaald

woensdag 25 mei 2011

Persbericht

In opdracht van de Raad voor Economische Ontwikkeling (REO) heeft de Kamer van Koophandel Gooi-, Eem- en Flevoland in 2010 per kwartaal onderzoek gedaan naar de economische ontwikkeling van de regio Amersfoort. Deze regio omvat de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Nijkerk, Soest en Woudenberg. De belangrijkste conclusies over het jaar 2010 zijn dat de werkgelegenheid met 2400 banen is gedaald, het aantal vestigingen met 1.900 is gestegen, de werkeloosheid met 2,9% is afgenomen en de leegstand van kantoorgebouwen in de stad Amersfoort van 14,5% naar 18% is gestegen.

Daling werkgelegenheid

Na een stevige groei van de werkgelegenheid in de periode van 2004 tot 2008 was in 2009 in de regio Amersfoort al een lichte daling te zien. In de stad Amersfoort was toen nog een stijging te zien van ca. 1.200 banen. In 2010 heeft de daling in de regio zich doorgezet, van 142.000 naar 139.600. Een daling van ca. 2.400 fulltime banen. De sectoren bouw (-7,4%) en informatie en communicatie (-10,7%) verloren de meeste banen. In de sector cultuur, sport en recreatie zien we een forse stijging (9,7%) van de werkgelegenheid. Deze stijging compenseert echter niet de tekorten in de andere sectoren.

Groei aantal vestigingen

Ondanks de daling van de werkgelegenheid is het aantal bedrijfsvestigingen het afgelopen jaar met 6,2% gestegen. Deze stijging is vooral te danken aan de groei van het aantal startende ondernemers (+23%, ca. 2.700). Met name het aantal vestigingen in de dienstverlening en bouw zijn fors toegenomen. Het aantal opheffingen is in 2010 met 1,9% (1.666) gedaald. Dit komt met name omdat de economie langzaam uit het dal kruipt en er minder faillissementen zijn.

Afname werkeloosheid

In 2010 zagen we de regionale werkeloosheid met 2,9% afnemen. Een bijzondere conclusie omdat we ook de werkgelegenheid in de regio af zien nemen. Een verklaring hiervoor is dat meer mensen werk hebben gevonden, maar buiten de regio Amersfoort. Dit zie je ook terug in een dalende banenindex in de regio en stijging van de uitgaande pendel. Overigens neemt de werkloosheid in de provincie Utrecht (8,5%) en in Nederland (4,7%) sneller af.

Toename leegstand kantorengebouwen

De leegstand van kantoorgebouwen neemt flink toe. Het gemiddelde leegstandspercentage in Nederland is 15%. In de regio Amersfoort is dit 18%. In 2009 was dit nog 14,5%. De groei van de leegstand komt vooral omdat de afgelopen jaren de voorraad kantoren verhoudingsgewijs harder is gestegen dan de ruimte die is verhuurt/verkocht. In de visie Werklocaties worden oplossingsrichtingen aangedragen om de leegstand aan te pakken.

Visie Commissie van Ek

Het advies van Jacques van Ek en zijn commissie was destijds: "dat economische groei geen vanzelfsprekendheid is en dat door diverse maatregelen het aantal banen in de stad Amersfoort met 1000/1700 per jaar en in de regio met 2000/3000 per jaar zou moeten stijgen". Dit advies is door de gemeente Amersfoort overgenomen en door de regio Amersfoort omarmd. Mede door de economische crisis is het nog niet gelukt om deze doelstellingen te behalen. Het is dus tijd om er een schepje boven op te doen. Op donderdag 26 mei overhandigt de Raad voor Economische Ontwikkeling (REO) een advies aan de gemeente en de regio Amersfoort waarin zij pleit voor een actieve acquisitiestrategie om nieuwe bedrijvigheid naar de regio toe te trekken.

Rol Kamer van Koophandel

Met de Monitor Economische Ontwikkeling voor de regio Amersfoort stelt de Kamer van Koophandel de diverse gemeenten in staat om de resultaten van hun economisch beleid te meten en waar nodig bij te sturen. Ook in 2011 zal deze monitor per kwartaal verschijnen.

Bron: KvK