Saxion
BR>

do 19 mei 2011

Saxion organiseert symposium over grensoverschrijdende samenwerking

Op woensdag 25 mei aanstaande organiseert het Saxion Kenniscentrum Leefomgeving een symposium over grensoverschrijdende samenwerking.

Het programma is gericht op Nederlandse en Duitse overheden, Kamers van Koophandel en kennisinstellingen. Hoe kunnen zij succesvol samenwerken? Tijdens de bijeenkomst wordt tevens het twintigjarig bestaan van het Verdrag van Anholt gevierd. Dankzij dit verdrag kunnen lagere overheden in Nederland en Duitsland publiekrechtelijk samenwerken. Een voordeel hiervan is dat zij een grensoverschrijdend bestuursorgaan kunnen oprichten. Het symposium vindt plaats in het toepasselijke Wasserburg Anholt.

Saxionstudent Ellen Caspers presenteert tijdens het symposium haar bevindingen van het onderzoek naar het Verdrag van Anholt. Onder leiding van docent/onderzoeker mr. Yvonne Denissen-Visscher heeft zij onderzocht op welke manier de Duitse en Nederlandse gemeenten gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheden die het Verdrag hen biedt en welke resultaten dit heeft opgeleverd. Eén van de resultaten is dat er inmiddels vijf grensoverschrijdende bestuursorganen zijn gevormd langs de Nederlands-Duitse grens, namelijk drie euregio's, het grensoverschrijdende natuurpark Maas-Swalm-Nette en het openbaar lichaam Eurode, dat ambities heeft om de eerste grensstad te worden. Er wordt op talloze manieren samengewerkt om de specifieke problemen van en in de grensstreek op te lossen.

Het symposium wordt mede mogelijk gemaakt door de Euregio en is een initiatief van het lectoraat Gebiedsontwikkeling en Recht van Saxion Kenniscentrum Leefomgeving. Het lectoraat doet onderzoek naar grensoverschrijdende samenwerking en is nauw betrokken bij het thema.