Ingezonden persbericht


P E R S U I T N O D I G I N G

Bedrijfsleven aan de slag met certificering duurzame biomassa

In het Shell Technology Centre in Amsterdam vindt op dinsdag 24 mei de tweede 'Roadshow certificatie duurzame biomassa' plaats. Tijdens deze middag, die is georganiseerd door Haven Amsterdam en het Nederlands Normalisatie-instituut, wordt ingegaan op het in Nederland ontwikkelde certificatiesysteem. Dit is gebaseerd op de duurzaamheidafspraken die zijn vastgelegd in NTA 8080. Het 'NTA 8080 Approved' certificaat is wereldwijd toepasbaar om aan te tonen dat de biomassa die men produceert, verwerkt, verhandelt of toepast, voldoet aan de internationale duurzaamheidseisen. Naast een toelichting over dit certificatiesysteem zullen verschillende bedrijven presentaties geven over hun duurzaamheidsprojecten binnen en buiten Nederland.

De eerste roadshow, die tevens de lancering was van dit certificatiesysteem, vond afgelopen januari plaats in Rotterdam. Bij deze Amsterdamse editie zullen ook de duurzaamheidsambities van de Amsterdamse haven aan de orde komen.

U kunt als journalist aanwezig zijn bij deze middag.


* Waar: Shell Technology Centre, Grasweg 31, Amsterdam


* Wanneer: dinsdag 24 mei 2011


* Tijdstip: 13.00-18.00 uur (inhoudelijk programma 13.30-17.00)


* Aanmelden: Harmen Willemse, harmen.willemse@nen.nl, 015-2690295 (registratie verplicht!)

Duurzaamheid biomassa

Biomassa wordt ingezet als alternatieve energiebron of als grondstof voor groene chemie en kan zo een bijdrage leveren aan het verminderen van de CO2

-uitstoot. Maar het begrip duurzaamheid is in dit certificatiesysteem breder gedefinieerd en heeft ook betrekking op onderwerpen zoals landgebruik, biodiversiteit en arbeidsomstandigheden bij de plantages. NTA 8080 kan een belangrijke rol spelen in discussies over duurzaamheid, omdat niet alleen gekeken wordt naar de zogeheten 'planet'-aspecten, zoals broeikasgas en biodiversiteit maar ook naar 'people' (lokaal welzijn) en 'profit' (lokale welvaart).

Brede betrokkenheid

Het certificatiesysteem is ontwikkeld door een brede groep belanghebbenden met vertegenwoordiging van overheid, bedrijfsleven, NGO's, ministeries, kennisinstellingen en certificeringinstellingen, onder begeleiding van het Nederlands Normalisatie-instituut. Het certificatiesysteem is opgezet als groeimodel. Bedrijven kunnen doorgroeien van een niveau waarbij ze voldoen aan de wettelijke eisen uit de Europese richtlijn, de Renewable Energy Directive (RED), tot het niveau van NTA 8080.

Programma:


* 13.00 uur: ontvangst


* 13.30 uur: start programma:

o Onofre Andrade, North Sea Group

o Marcel Gorris, Haven Amsterdam

o Ger van Tongeren, voorzitter commissie van deskundigen 'Schemabeheer duurzaamheidcriteria biomassa' en Harmen Willemse, NEN: Het NTA 8080 certificatiesysteem in volgelvlucht.

o Presentaties van betrokken bedrijven en organisaties, waaronder: Staatsbosbeheer, Energy Pellets Moerdijk, Diligent, Energieboerderij, NCIV

Tussentijds is er gelegenheid om vragen te stellen.

o 17.00 uur: afsluiting met netwerkborrel.


---

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht