Gemeente Zwijndrecht

Wachttijd verkorten bij aanvraag reisdocumenten

Maak een afspraak en u wacht maximaal vijf minuten!

Reisdocument nodig? Verkort uw wachttijd

image De zomervakantie is al in het verschiet. Dat betekent traditioneel veel drukte op het Gemeentehuis. Veel mensen willen met het oog op hun vakantie in het buitenland in deze periode reisdocumenten aanvragen of laten vernieuwen. Met lange wachttijden aan de balie als gevolg. U kunt deze wachttijd aanzienlijk verkorten door op afspraak te komen. Dan wacht u maximaal vijf minuten.

Daarnaast kunt u ook veel documenten, zoals uittreksels uit de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA), thuis via uw computer aanvragen. Over de gemakken van komen op afspraak en online aanvragen van documenten praten we met Mara Damen, beleidsmedewerker Publiekszaken van de gemeente Zwijndrecht.

"Vooral in de maanden juni en juli - maar ook eind mei al - is het behoorlijk druk op het Gemeentehuis", vertelt Mara. "Heel veel mensen komen dan voor de vakantie hun reisdocument vernieuwen. Ze moeten hiervoor tweemaal komen. Een keer om het document aan te vragen en een keer om het op te halen. Doordat er meer mensen komen voor deze reisdocumenten, neemt ook de wachttijd aan de balie van Publiekszaken toe. Het beste kunnen mensen vooraf een afspraak maken, dan bedraagt de wachttijd maximaal vijf minuten! Het is het handigst als u deze afspraak maakt via de website van de gemeente www.zwijndrecht.nl onder `E-loket/Antwoord©'. Dat kost u geen wachttijd en geen belminuten, bovendien kunt u 24 uur per dag de afspraak via de website maken."

Zijn mensen dan ook gegarandeerd van een korte wachttijd?

Mara: "Ja. De gemeente Zwijndrecht werkt met servicenormen. Eén daarvan is dat als mensen op afspraak komen bij de publieksbalies, ze binnen maximaal vijf minuten aan de beurt moeten zijn."

Online aanvragen

In de maanden mei tot en met juli komen mensen vooral naar het gemeentehuis in verband met reisdocumenten, maar in de top-3 staat ook het aanvragen van uittreksels uit de GBA. Wat veel mensen niet weten, is dat ze voor deze aanvragen helemaal niet naar het Gemeentehuis hoeven te komen. U kunt deze ook online aanvragen. Dat bespaart u niet alleen tijd maar ook geld. Het uittreksel kan dan online - met Ideal of creditcard - worden betaald. Vervolgens ontvangt u het uittreksel binnen vijf werkdagen per post op uw woonadres.

DigiD

Voor het aanvragen van uittreksels GBA hebt u een DigiD-inlogcode nodig. Met deze code kunt u zich digitaal identificeren. DigiD beschermt uw privacy en het voorkomt dat anderen op uw naam producten kunnen aanvragen. Ook voor het aanvragen van een DigiD kunt u terecht op de website www.zwijndrecht.nl onder `E-loket/Antwoord©'. Kijk onder `Veelgestelde vragen', `Hoe vraag ik DigiD aan?' en daar vindt u een link naar het webformulier `DigiD aanvragen'.