Gemeente Ede

dinsdag, 24 mei 2011

New towns bijeenkomst in Ede over `de waarde van wijken'

info@ede.nl

"De waarde van de wijk wordt vooral bepaald door de sociale samenhang". Deze uitspraak deed wethouder Breunis van de Weerd afgelopen week tijdens de new towns bijeenkomst die in Ede werd gehouden. Vertegenwoordigers van de 5 new towns kwamen bij elkaar om te praten over de waarde van de wijk. Daarbij lag de nadruk op het zoeken naar een evenwicht, tussen wat bewoners zelf doen en wat organisaties, zoals de gemeente, voor hun rekening nemen.

New Towns

Op woensdag 18 mei '11 kwamen 5 `new towns' bij elkaar in Ede. Deze new towns worden gevormd door Almere, Apeldoorn, Ede, Haarlemmermeer en Zoetermeer. Steden die in het verleden een groeispurt hebben gemaakt en hier nu de gevolgen van ervaren. In de jaren '60 en '70 zijn hier in rap tempo een groot aantal woningen gebouwd om de bevolkingsgroei in Nederland op te vangen. Door samen te werken en van elkaar te leren proberen de vijf nieuwe steden mogelijke problemen voor te zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om de zorg voor voldoende voorzieningen, de band tussen de stad en haar inwoners vergroten en zo zorgen dat mensen zich in blijven zetten voor hun eigen leef- en woonomgeving.

Balans

De bijeenkomst ging over de balans tussen zelfredzaamheid van inwoners en de rol van de overheid. Dit is een actueel thema door de huidige recessie en de bijkomende bezuinigingen. Daardoor wordt door de overheid vaker een beroep gedaan op de eigen inzet en het eigen initiatief van mensen. Het zoeken naar het juiste evenwicht is daarbij de kunst.

Wethouder wijkwerk

Bestuurders en medewerkers van de vijf gemeenten, plus vertegenwoordigers van bijvoorbeeld woningcorporaties en welzijnsorganisaties waren naar Ede gekomen. De bijeenkomst werd gehouden in één van de gebouwen van de voormalige Enkafabriek. Geen toevallige locatie, omdat ook bij de ontwikkeling van het Enkaterrein gezorgd moet worden voor een goede sociale samenhang onder de toekomstige bewoners. Met de resultaten gaan de vijf nieuwe steden in de komende periode aan de slag bij het maken van hun eigen beleid en de uitvoering daarvan.