CDA


Nieuws
CDA steunt bestuursakkoord 2011-2015
dinsdag 24 mei 2011

Tijdens de statenvergadering op maandag 23 mei heeft het CDA ingestemd met het bestuursakkoord 2011-2015. Het bestuursakkoord is een overeenkomst tussen het Rijk, IPO (provincies) VNG (gemeenten) en UvW (waterschappen). Het motto van het akoord is: decentraal wat kan, centraal wat moet.
Zoals het met onderhandelen gaat is het geven en nemen en bevat het akkoord zowel pluspunten als minpunten.

De positieve punten zijn:

* Rol van de provincie als gebiedsregisseur
* Verminderen van regeldruk

* Meer beleidsruimte voor de provincies op het gebied van het Regionaal Economisch Beleid

Naast de positieve punten heeft het CDA met name de zorg uitgesproken over de decentralisatie van de jeugdzorg. De CDA Statenfractie heeft bij Gedeputeerde Staten aangedrongen op een zorgvuldige overdracht naar de gemeenten

Daarnaast heeft het bestuursakkoord ook financiele consequenties en betekent dit een korting op de middelen voor de Provincie Gelderland. Er is nog geen compleet beeld van de financiële gevolgen, met name op het gebied van de ILG (Investeringsbudget Landelijk Gebied) en EHS (Ecologische Hoofdstructuur) moet er bezuinigd worden, maar hierbij zijn de gevolgen voor de Provincie Gelderland nog niet duidelijk. Voor de bezuinigingen op de ILG en de herijking van de Ecologische Hoofdstructuur moet nog een deelakkoord gesloten worden met het Rijk. Uiterlijk 15 juni zou er overeenstemming bereikt moeten worden.

Hoewel er op deelgebieden nog een akkoord gesloten moet worden, ziet het CDA voldoende pluspunten in het akkoord. Het CDA vindt dat er een goed onderhandelingsresultaat is behaald en steunt het bestuursakkoord.

Petra van den Born, CDA Statenlid,
Lid commissie Algemeen Bestuur, Financien en Welzijn