Wetterskip Fryslân

Oosterwolde

Open dag rioolwaterzuivering Oosterwolde

donderdag, 12 mei 2011
Altijd al willen weten hoe afvalwater wordt gezuiverd? Op zaterdag 21 mei aanstaande is de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Oosterwolde open voor publiek. Wetterskip Fryslân organiseert van 10.00 tot 15.00 uur een open dag met rondleidingen en diverse activiteiten. De open dag is ook leuk voor kinderen, tot 12 jaar onder begeleiding.

De rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) Oosterwolde is verbouwd en uitgebreid om de huidige en de toekomstige aanvoer van rioolwater van Oosterwolde en dat van de oude onlangs uit bedrijf genomen rwzi Haulerwijk te kunnen verwerken. Hierbij is de installatie uitgerust om extra nutriënten (stikstof en fosfaat) te verwijderen vanwege ligging in kwetsbaar gebied (ROM) en het bereiken van een goede oppervlaktewaterkwaliteit. De installatie voldoet met deze vernieuwingen weer volledig aan de hedendaagse
milieu(vergunnings-)eisen: geluid, geur, bodem, energie. Wetterskip Fryslân kan nu meer afvalwater nog beter schoonmaken. De rwzi in Oosterwolde ligt aan de Duistereweg 19.

Wetterskip Fryslân heeft 28 rioolwaterzuiveringsinstallaties. Iedere dag wordt hier 250 miljoen liter afvalwater schoongemaakt. Dat zijn ongeveer 8.500 volle vrachtwagens. Het vieze water komt vanuit huizen en bedrijven in het riool terecht. Van daaruit gaat het naar één van de 28 zuiveringen, waar het water wordt schoongemaakt. Het gezuiverde water wordt komt vervolgens weer in het oppervlaktewater terecht.

Op de website www.wetterskipfryslan.nl staat een routekaartje en meer informatie over de open dag.