Stichting FOM 20 mei 2011

Nieuwe plannen voor revolutionair observatorium

Wetenschappers het FOM-instituut voor subatomaire fysica Nikhef zijn nauw betrokken bij het ontwerp voor Einstein Telescope: Europa's volgende generatie detector die het heelal kan 'zien' in gravitatiestraling. Gravitatiegolven zijn uiterst kleine rimpels in het weefsel van ruimtetijd, waarvan voorspeld is dat ze zijn ontstaan uit kosmische catastrofen als samensmeltende zwarte gaten en ineenstortende supernovae. Deze detector zou het mogelijk maken om de vroegste gebeurtenissen in het heelal - direct na de oerknal - te onderzoeken. Het ontwerp wordt gepresenteerd op het terrein van de European Gravitational Observatory (EGO) in Pisa, Italië. Figuur 1. Artist impression van Einstein Telescope vergroten Figuur 1. Artist impression van Einstein Telescope Figuur 2. Artist impression van Einstein Telescope vergroten Figuur 2. Artist impression van Einstein Telescope Figuur 3. Artist impression van Einstein Telescope vergroten Figuur 3. Artist impression van Einstein Telescope

Net zoals eerdere detectoren, zal ook het Einstein Observatorium (ET) gebaseerd zijn op de meting van minieme veranderingen (kleiner dan een atoomkern) in de lengtes van de twee, kilometers lange, verbonden armen, veroorzaakt door een passerende gravitatiegolf. Laserbundels in de armen slaan het periodieke uitrekken en krimpen op als interferentiepatronen in de centrale detector. Maar deze detector wordt wel honderd keer gevoeliger zijn voorgangers. Dit kan door de ET ondergronds te bouwen, op een diepte van 100 tot 200 meter. Zo worden de effecten van resterende seismische bewegingen gereduceerd. Ook maakt de ondergrondse locatie het mogelijk om grotere gevoeligheden bij lage frequenties (tussen 1 en 100 hertz (Hz)) te bereiken.

Multi-detector
Het ET-project zal de belemmeringen van bestaande detectorlocaties overwinnen, door dat het meer dan één gravitatiegolfdetector bevat. Het observatorium bestaat uit drie genestelde detectoren, die elk bestaan uit twee interferometers met 10 kilometer lange armen. Eén interferometer zal laagfrequentie-gravitatiegolfsignalen (2 tot 40 Hz) detecteren, terwijl de andere de hoogfrequente componenten meet. De configuratie is zo ontworpen dat het observatorium verder ontwikkeld kan worden door toekomstige verbeteringen te implementeren. Zo kan het zowel zijn voordeel doen met ontwikkelingen in interferometrie, als reageren op een veelvoud aan wetenschappelijke doelen.

Theorie van gravitatie
Jo van den Brand (Nikhef), leider van een werkgroep in ET: "Einstein Telescoop zal een nieuw venster openen op ons heelal door direct de rimpels in ruimtetijd te detecteren, die gegenereerd worden door de meest energetische objecten en gebeurtenissen in ons universum. Dit levert belangrijke mogelijkheden voor precisiemetingen van de effecten van sterke en dynamische gravitatievelden. Dergelijke metingen onthullen elk eventueel mankement in het zo solide en succesvolle bouwwerk van Einsteins algemene relativiteitstheorie en zullen ons de weg wijzen naar de echte theorie van gravitatie. Deze verenigt de principes van relativiteit met kwantummechanica. Omdat gravitatiegolven praktisch zonder verzwakking doordringen in alle gebieden van ruimte en tijd, kan ET golven meten afkomstig van gebieden met de grootste materiedichtheid, de vroegste stadia van de Big Bang, en de meest extreme krommingen van ruimtetijd."