ERB kritisch over Bouwbesluit 2012


DEN HAAG, 20110507 -- Stichting Expertisecentrum Regelgeving Bouw presenteert haar kritiek op het ontwerp Bouwbesluit 2012 op 19 mei 2011 in het KiviNiria gebouw te Den Haag. Speciaal voor grote eigenaren, gebruikers en de toeleveringsindustrie die de kosten van de gevolgen moeten dragen.

Het herzieningsvoorstel van het Bouwbesluit 2003 is door de ministerraad behandeld en per brief van 28 april 2011 voorgehangen bij de Tweede Kamer, met een voorhang periode van vijf weken.

Op basis van de politieke wens 25% van de regelgeving te schrappen heeft de toenmalige Minister Vogelaar opdracht gegeven dat te realiseren.

Het resultaat ligt nu voor en voldoet niet aan de eisen van zorgvuldige en kwalitatief hoogwaardige regelgeving en heeft economisch zodanige gevolgen dat er naar schatting 4-5 miljard extra investeringen nodig zijn zonder dat er sprake is van verbetering van de basiseigenschappen van veiligheid, gezondheid, enz. die wij verwachten van onze gebouwen. Een eenvoudig voorbeeld; alle deuren in woningen die met een sleutel kunnen worden bediend moeten worden verwijderd (artikel 7.10, eerste lid).

De burger heeft niet langer te maken met slechts één bevoegd gezag, maar voor het bouwen en het toezicht daarop vervallen we in de situatie van vóór 1992, waarbij de Arbo-inspectie, de Warenwetautoriteit, de netbeheerders etc. nadien verbouwingen kunnen afdwingen of het gebruik kunnen weigeren.

Op onderdelen worden de veiligheidseisen (onnodig) aangescherpt en daarmee verworven rechten geschonden en op onderdelen wordt de veiligheid onoordeelkundig verlaagd (bijv. bewoners met een zorgbehoefte worden aan veel grotere risico’s blootgesteld). Dat geldt ook voor de gezondheidseisen. De administratieve lasten nemen toe door verplichte certificering van alle te installeren BMI’s.  Voor de toelevering gaat in weerwil van Europese verplichtingen 2 jaar eerder de CE-markering vanaf 01.01.2012 gelden.

De kwaliteit van de gebouwde omgeving wordt fors verlaagd zonder dat gemeenten kunnen ingrijpen, zodat Vogelaarwijken gemakkelijk kunnen ontstaan. De bescherming van de onderkant van de samenleving is in het geding. De les van het schrappen van de buitenberging en de buitenruimte is niet geleerd. De markt bepaalt niet wat er wordt gebouwd, maar de prijs. Dus wat niet langer verplicht is, maken we niet meer.

Bij verbouwingen gaat de kwaliteit fors naar beneden wat neerwaarts drukt op marktwaarde van de gebouwde omgeving, waarbij wij opmerken dat de inhoud van de voorschriften voor die veel voorkomende situatie niet meer voor de (professionele) gebruiker is te begrijpen. Dit nog los van de nieuwe, niet noodzakelijke, terminologie, die een ieder weer dwingt naar de schoolbanken en waarbij het minimaal 10 jaar zal duren voor we een beetje begrijpen van wat er in het besluit staat. Alle private documenten over de bouwregelgeving kunnen in de prullenbak.

De overstap naar de personenbenadering (op ruimteniveau) zal leiden tot niet handhaafbare regelgeving. De motivering achter de voorschriften is eerder af dan toegenomen, zodat de kenbaarheid niet is verbeterd en de toepassing van gelijkwaardigheid nog altijd tot onnodig veel discussies zal leiden. De processen worden stroperiger.

Het zou niet moeten gaan om het volume van de regelgeving, maar om de leesbaarheid en begrijpbaarheid van de regelgeving. Anders gezegd, de regeldruk wordt niet bepaald door het aantal regels, maar de kwaliteit van de regels en de kenbaarheid van de achtergronden daarvan. Daarin is een verslechtering aan de orde. Dit besluit zal niet leiden tot een stimulering van het bedrijfsleven, maar het voor onnodige (onbedoelde) kosten plaatsen.

Het Expertisecentrum Regelgeving Bouw zal op 19 mei des ochtends haar visie presenteren aan eigenaren en gebruikers van gebouwen en andere geïnteresseerden die in de praktijk geen of onvoldoende invloed konden uitoefenen op het tot stand komen van deze herziening.

Belangstellenden kunnen zich opgeven bij info@bouwregelwerk.org

 Presentatie: Kivi-Niria gebouw Den Haag. Zaal open 0900 uur aanvang: 0930 einde 1200 uur.

 Zie ook www.bouwregelwerk.org